Ga verder naar de inhoud

Wat doet een advocaat?

Adviseren, bemiddelen, onderhandelen en verdedigen. Een advocaat kan je op verschillende manieren helpen. Zowel binnen als buiten een rechtbank.

Adviseren

Een advocaat adviseert bij een juridisch probleem, privé of zakelijk. Denk bijvoorbeeld aan de ondertekening van een contract, een huurgeschil of complexe familieproblemen. Een advocaat probeert steeds een procedure te vermijden. Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Lang wachten maakt een probleem vaak ingewikkelder en leidt tot nodeloos tijdverlies en extra kosten. Neem dus op tijd contact op met een advocaat.

Een advocaat staat jou ook bij als je verhoord wordt als verdachte. Op basis van dat consultatie- en bijstandsrecht kan u voorafgaand aan het verhoor vertrouwelijk met een advocaat overleggen en ook tijdens het verhoor staat hij jou bij.

Advocaten in rechtbank Leuven
Advocaten in rechtbank Leuven - De Klikfabrik

Bemiddelen

Een advocaat kan je bijstaan als bemiddelaar. Hij moet daarvoor een bijzondere opleiding gevolgd hebben en erkend zijn. Een onafhankelijke bemiddelaar helpt jouw problemen op een vertrouwelijke en vrijwillige manier oplossen.

Als bemiddelaar helpt een advocaat jou om samen met de andere partij tot een minnelijke schikking te komen die voor beide partijen aanvaardbaar is. Er wordt dan geen procedure voor de rechtbank gevoerd. Afspraken worden op voorhand vastgelegd in een bemiddelingsovereenkomst en de kosten van de bemiddeling worden tussen beide partijen verdeeld.

Een advocaat-bemiddelaar staat je bij in volgende gevallen:

  • Familiezaken zoals problemen tussen ouders en kinderen, echtscheidingen, erfenissen ...
  • Burgerlijke en handelszaken zoals problemen met facturen, huur, schulden, geschillen tussen bedrijven ...
  • Sociale zaken zoals problemen op het werk, ontslag ...

Op deze website vind je een advocaat die erkend is als bemiddelaar.

Collaboratieve onderhandelingen

Een collaboratieve onderhandeling heeft als doel om een geschil op te lossen door onderhandelen, om zo te komen tot een minnelijk akkoord. Elke partij wordt bijgestaan door een collaboratieve advocaat, die daar speciaal voor is opgeleid.

Onderhandelen

Een advocaat geeft je raad over de impact van bepaalde beslissingen en hij helpt jou te onderhandelen en te verzoenen. Zowel in jouw privé- als professionele leven word je regelmatig geconfronteerd met juridische teksten. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijkscontract, een verkoopovereenkomst of een arbeidscontract. Een advocaat helpt je wegwijs te geraken doorheen al die regels.

Advocaat in rechtbank Turnhout
Advocaat in rechtbank Turnhout - De Klikfabrik

Verdedigen

Een advocaat voert het proces voor de rechtbank en treedt op als uw woordvoerder als jouw rechten bedreigd worden. Hij kan pleiten voor alle Belgische en Europese rechtbanken en voor alle fiscale, administratieve en tuchtinstanties.

In België heeft een advocaat een pleitmonopolie. Alleen een advocaat mag voor de rechtbank pleiten. In principe kan u met elk probleem terecht bij elke advocaat, maar sommige advocaten behandelen bepaalde soorten recht, en dus bepaalde zaken, liever dan andere. Ze kiezen hun ‘voorkeurmateries’. Vraag zeker op voorhand of jouw advocaat je kan bijstaan.

Ook interessant

Advocaat met cliënten
Praktisch

Wat is een advocaat?

Een advocaat staat je bij met raad en daad. Doorheen de verschillende fases van jouw leven kan je in aanraking komen met justitie. Een advocaat begeleidt je dan doorheen het juridische kluwen. Ook als je ondernemer bent, is advies en bijstand van een advocaat geen overbodige luxe.

Meer lezen
Advocaten
Praktisch

Hoe kies je een advocaat?

Je bent altijd vrij om zelf een advocaat te kiezen. Vraag wel steeds op voorhand aan jouw advocaat of die je bij jouw specifieke vragen kan helpen.

Meer lezen
Praktisch

Wat kost een advocaat?

Een advocaat ontvangt een ereloon, aangevuld met een vergoeding voor gemaakte kosten. Maak daarom op voorhand goede afspraken met jouw advocaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Meer lezen