Digitalisering Justitie: grote stap voorwaarts met DPA

De Belgische advocatuur lanceert vandaag het DPA (DPA staat voor Digital Platform for Attorneys). Hiermee kunnen advocaten op een betrouwbare manier elektronisch conclusies neerleggen bij de rechtbank, documenten opladen, vertrouwelijk communiceren met griffies, collega’s én cliënten. De advocaat krijgt toegang tot het platform dankzij een elektronische advocatenkaart die zijn identiteit en zijn status van actieve advocaat garandeert.

De lancering van het DPA komt er precies één jaar na de ondertekening van een protocol tussen minister van Justitie Geens en de juridische beroepen om samen te werken bij de informatisering van Justitie. De Orde van Vlaamse Balies (OVB) heeft hiervoor een samenwerking aangegaan met de Ordre des barreaux francophones et germanophone (AVOCATS.BE) om een aantal applicaties die zij zelf het meest nodig hebben samen te moderniseren. Andere zullen volgen.
dpA06.jpgMinister van Justitie Koen Geens: “Deze lancering betekent opnieuw een sprong naar het recht van de toekomst. In een digitale wereld kan de digitalisering van Justitie niet achterblijven. De advocaten zullen nu steeds meer digitaal kunnen werken en communiceren. Ondertussen werkt Justitie verder aan de digitalisering van de rechtbanken. Ik ben bijzonder trots dat door een optimale samenwerking de Ordes van advocaten en de FOD Justitie dat ambitieuze project mogelijk maakten.”

Lees het volledige persbericht hieronder.