Openbare verkoop na faillissement
De afhandeling van een faillissement gebeurt door een curator. Onderdeel van zijn taak is het verkopen van de roerende en onroerende goederen van de gefailleerde om met de opbrengst de schuldeisers te vergoeden. Dat kan onder meer gebeuren via een (minnelijke) openbare verkoop onder gerechtelijke vorm.
Sinds 1 mei 2018 is Boek XX Wetboek Economisch Recht (WER) inzake Insolventie van ondernemingen in werking getreden. Die nieuwe wetgeving brengt o.m. ook enkele wijzigingen aan aan de regels die gelden bij een openbare verkoop van onroerende goederen in het kader van een faillissement. Deze regels gelden trouwens niet enkel voor de minnelijke openbare verkopen onder gerechtelijke vorm (zoals bij een faillissement) maar ook voor de gerechtelijke openbare verkopen, bijvoorbeeld na beslag. Vrijwillige openbare verkopen vallen dus niet onder deze regels.
Geen recht op hoger bod meer
Volgens de oude regeling wees de notaris tijdens de eerste zitdag van een openbare verkoop het goed toe aan de kandidaat-koper die het hoogste bod had uitgebracht. Vervolgens had iedereen de kans om gedurende 15 dagen een hoger bod te doen. Gebeurde dit niet, dan werd de hoogste eerste bieder eigenaar. Kwam er wel een hoger bod dan volgde een tweede zitdag.
Dit recht op hoger bod wordt dus afgeschaft. Er vindt nog maar één zitdag plaats, waarbij dan wél in voorkomend geval de mogelijkheid wordt geboden om ‘op afstand te bieden’. Als de eerste zitting echter is vastgelegd voor 1 september 2018 of de initiële zitting (die voorzien was vóór 1 september 2018) werd uitgesteld tot na 1 september 2018 dan blijft de oude regeling – en dus het recht op hoger bod - nog steeds gelden. Deze nieuwe regels gelden dus niet voor vrijwillige openbare verkopen. In dat geval blijft een hoger bod mogelijk.
Voorwaarde van financiering
De wet lanceert nog een nieuwigheid. Voortaan is het toegelaten, niet verplicht, in de verkoopsvoorwaarden een opschortende voorwaarde in te lassen voor het verkrijgen van een financiering als koper.
Voordien was het zo dat de koper die het hoogste bod uitbracht, automatisch eigenaar werd, ongeacht of hij de financiering rond kreeg.
Online bod mogelijk
Een derde nieuwigheid is dat de verkoopsvoorwaarden kunnen voorzien dat de verkoop zal gebeuren via een zgn.
‘gedematerialiseerde’ zitting. In dat geval moet een
kandidaat-koper niet langer fysiek aanwezig zijn op de zitdag om een bod uit te brengen. Dat kan voortaan vanop afstand en dus online.
Zit uw onderneming in financiële problemen? Een
advocaat geeft u raad en advies over uw verschillende opties en kan misschien een faillissement vermijden.
Schakel er tijdig één in, beter vroeg dan laat.