(On)behandeld

Kalender
6/05 - 15/10
: tentoonstelling (On)behandeld.
12/09: juridisch seminarie
21/09: filmvoorstelling '9999'
10/10: seminarie over de zorgomkadering van geïnterneerde personen
12/10: Radio Begijnenstraat en Villa Voortman

Tentoonstelling

Vanaf 6 mei tot en met 15 oktober loopt in het Museum Dr. Guislain de tentoonstelling (On)behandeld. Over internering, schuld en boete.
 
Voor de eerste keer in België wordt een volledige tentoonstelling gewijd aan internering, een initiatief van de Orde van Vlaamse Balies, Handelsreizigers in Ideeën en het Museum Dr. Guislain
 
In België kan iemand geïnterneerd worden als hij een misdrijf heeft gepleegd, maar niet toerekeningsvatbaar is. De geïnterneerde persoon weet wel wanneer hij wordt geïnterneerd, maar weet niet wanneer hij terug een vrij persoon zal zijn. België is al 23 keer veroordeeld door het Europees Hof van de Rechten van de Mens omdat België tekortschiet in de behandeling van geïnterneerde personen. Brengen de nieuwe beleidsmaatregelen die sinds 1 oktober 2016 van kracht zijn daarin verandering?
 
De tentoonstelling biedt een overzicht van de regelgeving voor de geïnterneerde persoon – medisch en juridisch, en gaat ook in op de verhalen van geïnterneerde personen zelf.

Seminaries

Juridisch seminarie - 12 september 2017 

De Orde van Vlaamse Balies biedt op dinsdag 12 september een seminarie aan waarin de juridisch-technische achtergrond van de nieuwe interneringswet van 1 oktober 2016 belicht wordt. Daarnaast krijgt u de resultaten van een doctoraatsonderzoek over de nieuwe wet. Tot slot focust het seminarie in op de interneringswet in de praktijk voor de advocaat en de aftoetsing met de mensenrechten.
 
Voor details en inschrijvingen: zie folder hierboven
 
Het seminarie vindt plaats in het Vormingscentrum Guislain in Gent van 17 tot 20 u en is erkend voor 3 juridische punten.

Seminarie over de zorgomkadering van geïnterneerde personen - 10 oktober 2017

Op dinsdag 10 oktober organiseert de OVB een seminarie over de zorgomkadering
van geïnterneerde personen. Eerst komt het forensisch psychiatrisch profiel van de geïnterneerde persoon aan bod. Daarna gaat het seminarie dieper in op hoe de hulpverlener omgaat met psychisch zieke daders van seksueel geweld. Tot slot bekijkt de laatste spreker aan de hand van onderzoeksresultaten hoe geïnterneerde personen met hulpverleners omgaan.

Voor details en inschrijvingen: zie folder hierboven

Het seminarie vindt plaats in het auditorium van het Vormingscentrum Guislain in Gent van 17 tot 20 u. Het is erkend voor 3 niet-juridische punten.

Filmvoorstelling: ‘9999’ - 21 september 2017

In 2014 maakte filmmaakster Ellen Vermeulen de documentaire ‘9999’ over de situatie van geïnterneerde personen in Merksplas. 

Op 21 september 2017 om 20u is er een filmvoorstelling in Museum Dr. Guislain (lezingenzaal). Patrick Allegaert, artitistiek directeur van Dr. Guislain Museum, zal eerst een kort gesprek voeren met de documentairemaakster. Vooraf is ook de kortfilm 'Catch-19to25' te zien, over een vluchtelingenboot die aangemeerd ligt tussen paal 19 en 25 in de haven van Gent. 

Ellen Vermeulen bezocht anderhalf jaar lang elke week de gevangenis van Merksplas, waar geïnterneerde personen met psychische problemen verblijven. Een indrukwekkende documentaire over hun uitzichtloze situatie. De datum van hun vrijlating is vastgesteld op 31/12/9999, waarnaar de titel verwijst. 
 
Psychiatrische patiënten die criminele feiten hebben gepleegd eindigen bij gebrek aan alternatief vaak in de gevangenis. Ze krijgen dus niet de nodige zorg waar ze recht op hebben. De documentaire toont op indrukwekkend serene wijze enkele portretten.
 
Bekijk hier een fragment.

De documentaire ‘9999’ kwam tot stand in samenwerking met de Orde van Vlaamse Balies.

Radio Begijnenstraat - 12 oktober 2017

Radio Begijnenstraat is een project van hell-er vzw i.s.m het zorgteam van de gevangenis van Antwerpen: doe-het-zelf uitzendingen van en met bewoners van vleugel F - ergens tussen luisterspel en documentaire...
 
Op een plaats buiten de maatschappij, waar leegte en de muren ons dreigen te verlammen, hier op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Antwerpen, proberen we onze stem te laten horen - over gevangenismuren heen, via Radio Begijnenstraat.
In de ether tekenen we onze audio-portretten en bouwen we een klinkend archief van de stemmen die hier dwalen, zingen, zwijgen en spreken.
Radio Begijnenstraat brengt alles wat gebracht wil worden, van levensverhalen tot wanhoopskreten, leugens & lucide dromen, Mozart & Rammstein, Shakespeare & bond zonder naam, muziek & poëzie van eigen makelij of goed gepikt...
We plakken pleisters op onze open wond(er)en en zeggen u waar het pijn doet


Op donderdag 12 oktober 2017 kunt u om 20u. een luisterspel van Radio Begijnenstraat horen in museum Dr. Guislain (lezingenzaal – 50’). Inkom:€ 1. Inschrijven via info@museumdr.guislain.be
 

Villa Voortman - 12 oktober 2017

Op 12 oktober brengt Villa Voortman een set van muziek en poëzie rond het thema internering.

De set vindt plaats in de lezingenzaal van het museum Dr. Guislain om 21.15u. (+/- 50').

Wat is Villa Voortman?

Het project Villa Voortman ontstond in de schoot van het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge als antwoord op de groeiende groep mensen die in de reguliere hulpverlening tussen wal en schip is geraakt. Al vijf jaar lang stelt de Villa elke weekdag en zaterdag haar deuren open voor mensen met wat vandaag een ‘dubbeldiagnose’ heet: een gecombineerde problematiek van middelenmisbruik en psychische moeilijkheden, veelal psychose.

Dankzij de steun van het Psychiatrisch Centrum en de onvermoeibare inzet van de oorspronkelijke bezielers Dirk Bryssinck en Johan Vanderstraeten is het ontmoetingshuis aan de rand van de Gentse binnenstad de laatste jaren uitgegroeid tot een begrip.

Niet alleen is de Villa door haar nauwe samenwerking met onder meer Straathoekwerk, het OCMW, MSOC, de Mobiele equipes, AZIS en de WGC’s verankerd in het sociaal-maatschappelijke landschap, het trekt sinds haar ontstaan academici, binnen- en buitenlandse bezoekers en vrijwilligers aan en wordt ook actief gedragen door de Stad Gent.
Inkom: € 1 Inschrijven via info@museumdrguislain.be

Meer info: http://villavoortman.be/nl

Met dank aan onze sponsor