Ongevallen en letselschade

Als u betrokken bent bij een ongeval, zijn er verschillende websites die u duidelijk maken welke stappen u dan moet zetten. Maar hoe bent u zeker dat u geen steken laat vallen?

Assuralia, wegcode.be, vzw Verkeersslachtoffers, rondpunt.be, … Ze geven duidelijke informatie rond ongevallen en aansprakelijkheid en vormen een handig vertrekpunt voor uw zaak. Alleen blijft het als leek vaak lastig om door de bomen het bos te zien. Zo kan er verwarring ontstaan tussen de verschillende schadevergoedingssystemen. Of wordt er gehandeld volgens info die niet up-to-date is met de laatste wetgeving. Bovendien creëert online informatie soms te hoge verwachtingen over schadevergoedingen. Door alles op tijd aan een advocaat voor te leggen, vermijdt u onaangename verrassingen.

“En bestaat weleens verwarring tussen de verschillende schadevergoedingssystemen.”

“Online info over schadevergoedingen kan te hoge verwachtingen creëren.”

Uit de praktijk
Verkeersongeval en arbeidsongeval, een wereld van verschil

Hoewel dat vaak gedacht wordt, heeft een slachtoffer van een verkeersongeval geen recht op dezelfde vergoedingen als het slachtoffer van een arbeidswegongeval, ook al is het een verkeersongeval. Omgekeerd vergeten slachtoffers van een arbeidswegongeval na te gaan of de schade die niet wordt vergoed door de arbeidsongevallenverzekeraar in aanmerking komt voor vergoeding door een andere aansprakelijkheidsverzekeraar. Een advocaat die snel na een ongeval gecontacteerd wordt, is het best geplaatst om te weten wie en/of welke verzekeraar voor wat kan worden aangesproken. Hij kan bovendien op correcte wijze de schade begroten en het schadevergoedingsvoorstel dat u krijgt controleren op volledigheid en correcte omvang.

Tips bij het zoeken op het internet

Let goed op de regio waar u uw informatie vandaan haalt.

Vaak is het onderscheid tussen een Belgische en een Nederlandse website maar moeilijk te maken, zeker als u zoekt op schadevergoeding en lichamelijke schade.

Besef dat online info niet altijd up-to-date of op maat gemaakt is.

Online hebt u geen garantie dat informatie correct is. Vertrouw daarom niet blindelings op zelf samengesteld juridisch advies.

Toets de informatie die u vindt op tijd af met een advocaat.

Wanneer u probeert om zelf uw ongevallen- en aansprakelijkheidsdossier op te bouwen, bestaat de kans dat u te laat naar een advocaat stapt.

De rol van een advocaat

Een advocaat kan met kennis van zaken het bestaan van foutschade en oorzakelijk verband beoordelen. Hij biedt u een correct inzicht in de omvang van de te vorderen schadevergoedingen en de bewijslast die daarmee gepaard gaat. Daarnaast geeft een advocaat ook duiding bij schadevergoedingssystemen die niet op het foutbegrip gestoeld zijn.