Vreemdelingenrecht

Migratie is actueler dan ooit. In Vlaanderen is vreemdelingerecht online het op één na meest gezochte juridische thema. Al waarschuwen advocaten voor ‘gekleurde’ info.

Online zijn quasi alle procedures terug te vinden – van asielaanvraag tot gezinshereniging. Dat maakt mensen vandaag beter geïnformeerd dan vroeger. Helaas zijn veel onlinebronnen ook ‘gekleurd’, dat wil zeggen: geschreven door een partij met tegengestelde belangen. Voor een specifiek geval lijkt dan op het eerste zicht geen oplossing te bestaan, terwijl die er misschien wel is. Gevolg: soms wordt te lang gewacht om een advocaat te raadplegen. Die heeft vervolgens meer tijd nodig om een scheve situatie terug recht te trekken – wat eenvoudige problemen duurder maakt. In het slechtste geval? Dan zijn belangrijke termijnen verstreken en kan zelfs een advocaat geen hulp meer bieden.

“Online info kan geschreven zijn door een partij met tegenstelde belangen.”

“In het slechtste geval zijn belangrijke termijnen verstreken en komt hulp te laat.”

Uit de praktijk
Het koppel dat te snel besliste om te trouwen

Een Belgische vrouw had een relatie met een buitenlander zonder verblijfsvergunning. Om ervoor te zorgen dat hij in België kon blijven, zochten ze online info rond ‘trouwen met een buitenlandse partner’. Ze besloten te huwen. Maar de ambtenaar van de burgerlijke stand weigerde het huwelijk en de rechter bevestigde die beslissing. De gevolgen waren groot: de man kon nóóit meer in aanmerking komen om een verblijfsvergunning te bekomen op basis van gezinshereniging.
Had het koppel vooraf een advocaat geraadpleegd, dan had die voor hun situatie wellicht een ‘geregistreerd partnerschap’ aangeraden. Bij weigering zijn de consequenties veel minder verregaand. De online info was dus niet fout, maar toonde niet het volledige plaatje.

Tips bij het zoeken op het internet

Besef dat online info rond vreemdelingenrecht gekleurd kan zijn.

Zelfs overheidscommunicatie is niet per se geschreven in het voordeel van de burger. Vraag u altijd af wie de auteur is en wat zijn belangen zijn.

Maak het onderscheid tussen Nederlandse (.nl) van Vlaamse (.be) websites.

In Nederland gelden andere regels dan bij ons. Per definitie is de juridische info rond vreemdelingenrecht op Nederlandse websites niet relevant voor de Vlaamse lezer.

Hou er rekening mee dat uw zoekterm misschien niet juist is.

‘Naturalisatie’ is bijvoorbeeld niet gelijk aan ‘regularisatie’. Door een foute richting in te slaan, klopt u mogelijk te laat aan bij een advocaat.

De rol van een advocaat

Het advies van een advocaat kan u veel miserie besparen. Hij treedt op als gids binnen de overvloed aan online informatie en zegt of de oplossing die u online vond, ook de juiste is voor uw vraag. Zo voorkomt u consequenties die in bepaalde gevallen onomkeerbaar zijn.