Het internet om juridisch advies vragen: een goed idee?

Vlamingen zoeken steeds vaker oplossingen voor juridische vragen of problemen op het internet. Vandaag liefst 30% meer dan in 2010. De Orde van Vlaamse Balies nam de trend onder de loep en waarschuwt voor de valkuilen van online ‘doe-het-zelven’.

Naar wat zoekt de Vlaming?

Samen met Google bracht de Orde van Vlaamse Balies de 10 meest opgezochte juridische onderwerpen in Vlaanderen in kaart. Arbeidsrecht staat op de eerste plaats, met daaronder zoektermen als ‘ontslag’, ‘opzegtermijn’ en ‘discriminatie’. Op de tweede plaats komt vreemdelingenrecht, gevolgd door het oprichten van een eigen zaak.

Slimmer juridisch doe-het-zelven

Hoewel cliënten tegenwoordig meer weten over hun rechtssituatie, zien advocaten de risico’s van zelf samengesteld online juridisch advies. Voor elk thema uit de online top 10 formuleerde de OVB daarom concrete kanttekeningen en eenvoudige tips voor verstandig doe-het-zelven. Klik op de thema’s hiernaast om ze te bekijken.

Een advocaat dubbelcheckt

Het belangrijkste advies? Voorkomen is beter dan genezen. Laat uw online juridische oplossing bij de minste twijfel even nakijken door een advocaat. Zo vermijdt u dat een probleem ingewikkelder en duurder wordt dan het is.

Een advocaat
  • zorgt ervoor dat u geen belangrijke details mist
  • is altijd up-to-date met de laatste wetswijzigingen
  • voorkomt problemen en bespaart u tijd en geld

Over het onderzoek

Research op basis van de 1,000 meest ingegeven zoektermen op Google.be in de categorie ‘juridische onderwerpen’ tussen januari 2015 en 31 december 2015.