Ga verder naar de inhoud

Wat is een collectieve schuldenregeling?

Bij een collectieve schuldenregeling werkt een schuldbemiddelaar een afbetalingsplan uit om jouw structurele schulden volledig of gedeeltelijk terug te betalen. Ondanks hoge schulden en de druk die daarmee gepaard gaat, kan je op die manier toch een waardig leven leiden.

Vandaag geldt de collectieve schuldenregeling enkel nog voor privépersonen en dus niet voor ondernemingen.

Concreet verloopt de procedure van collectieve schuldenregeling als volgt:

  • Je dient een verzoekschrift in bij de arbeidsrechtbank van het arrondissement waar je woont, met een overzicht van jouw inkomsten, uitgaven en schulden.
  • De rechtbank stelt een schuldbemiddelaar aan.
  • Je maakt samen met de schuldbemiddelaar afspraken over jouw leefgeld en het plan om jouw schulden af te betalen.
  • Als jouw schuldeisers dat afbetalingsplan aanvaarden, wordt dat officieel bekrachtigd door de rechtbank. Aanvaarden ze het niet, dan stelt de rechtbank zelf een regeling voor.
  • De schuldbemiddelaar ontvangt jouw loon. Daarmee keert hij jouw leefgeld uit en betaalt hij jouw schulden af. In principe duurt een collectieve schuldenregeling maximaal 7 jaar. Wat tegen dan nog niet is terugbetaald, wordt meestal kwijtgescholden. Een aantal schulden zoals onderhoudsgelden en penale boeten kunnen wel niet kwijtgescholden worden.

Heb ik een advocaat nodig?

Een advocaat helpt je om een verzoekschrift op te stellen om een procedure van collectieve schuldenregeling voor de arbeidsrechtbank op te starten. Die weet namelijk hoe de procedure en de rechtbank in elkaar zitten.

Meestal stelt de rechtbank ook een advocaat aan als schuldbemiddelaar. Soms is dat een OCMW-vertegenwoordiger. Deze schuldbemiddelaar begeleidt je verder bij de afbetaling van jouw schulden volgens een afbetalingsplan.

Wordt het je teveel en zie je het allemaal niet helder met de vele papieren of begrijp je ze niet allemaal? Dan kan je altijd terecht bij jou in de buurt voor gratis juridisch advies.
Weet ook dat je in bepaalde gevallen een (volledig) gratis advocaat kan krijgen of heb je recht op bijstand. Dit is zeker interessant om even na te gaan.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?