Vermoeden van onschuld
Het vermoeden van onschuld is een belangrijk rechtsbeginsel dat eigenlijk heel eenvoudig is: wanneer iemand wordt beschuldigd van een misdaad, wordt die persoon als onschuldig beschouwd totdat het tegendeel is bewezen. Met andere woorden, wanneer je van een misdaad wordt beschuldigd, betekent dat niet automatisch dat je schuldig bent.
Dit principe legt de verantwoordelijkheid bij de aanklager, meestal de overheid, om overtuigend bewijs te presenteren dat de verdachte schuldig is, voor een rechtbank. De verdachte hoeft niet zelf aan te tonen dat hij onschuldig is; het is de taak van de aanklager om de schuld van de verdachte te bewijzen zonder enige twijfel. Het is aan de rechter of een jury om te oordelen of het bewijs overtuigend genoeg is.
Dit principe is van groot belang om ervoor te zorgen dat iedereen eerlijk wordt behandeld in het juridische systeem en dat niemand onterecht wordt bestempeld als crimineel of gestraft zonder de juiste bewijzen. Het zorgt ervoor dat de rechten en vrijheden van verdachten worden beschermd in een rechtvaardige samenleving.