Een vennootschap oprichten
Naamloze vennootschap (Nv), besloten vennootschap (Bv), de maatschap , coöperatieve vennootschap (cv) … Het zijn allemaal vennootschappen met eigen kenmerken. Welke u best kiest, hangt af van wat u precies wilt doen. Laat u hiervoor altijd adviseren door iemand met kennis van zaken, zoals een advocaat.
Sinds 1 mei 2019 is het vennootschapsrecht grondig hervormd. Het aantal vennootschapsvormen is herleid van 17 naar 4 voor nieuwe vennootschappen.
Voor bestaande vennootschappen zijn de nieuwe bepalingen pas vanaf 1 januari 2020 van toepassing. De statuten moeten bij de eerstvolgende statutenwijziging worden aangepast en dat uiterlijk tegen 1 januari 2024.
Bestaande vennootschappen van een afgeschafte vorm of die een bepaalde vorm niet langer mogen behouden (de CV), krijgen de tijd tot 1 januari 2024 om zich om te zetten. Indien dat niet tijdig is gebeurd, wordt de vennootschap op 1 januari 2024 van rechtswege omgezet in een van de nieuwe rechtsvormen. Hun statuten moeten binnen de zes maanden (dus uiterlijk op 1 juli 2024) aan die omzetting worden aangepast.
Wilt u een vennootschap oprichten, dan moet u een financieel plan en statuten opstellen. Voor de NV blijft het minimumkapitaal van 61.500 euro vanaf 1 mei 2019 behouden. Voor de BV is dat afgeschaft Daarna schrijft u zich in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en vraagt u een btw-nummer aan.
Een vennootschap werkt met een raad van bestuur en een algemene vergadering. Zij nemen de beslissingen. Sinds 1 mei 2019 kan een NV ook bestuurd worden door bijvoorbeeld één bestuurder of door een raad van toezicht en directieraad.
Een vennootschap heeft meer administratieve en juridische verplichtingen dan een eenmanszaak. Zo is er een uitgebreide boekhouding nodig en moet u een jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank. De opbrengsten worden belast in de vennootschapsbelasting.
Een aandeelhouder is eigenaar van een of meerdere aandelen in de vennootschap. Elke vennoot is sowieso aandeelhouder, maar het is belangrijk na te denken over de verdeling. Het aantal aandelen en soort aandelen kan verschillen van vennoot tot vennoot. Ook over de stemrechten moet u nadenken, want stemrecht betekent beslissingsrecht. Niet elke aandeelhouder heeft per se stemrecht. In de BV bepalen de statuten volledig vrij welke rechten verbonden worden aan de aandelen. Alle vormen van meervoudig stemrecht zijn er mogelijk. Bij de NV geldt dat niet-genoteerde vennootschappen een meervoudig stemrecht kunnen uitgeven. Een advocaat schrijft dat allemaal op uw maat uit in de oprichtingsakte en statuten van de vennootschap.
Meer informatie over waar u allemaal rekening mee moet houden bij de oprichting van een vennootschap vindt u hier.
Een advocaat kan u helpen bij elk aspect. Aarzel niet om advies in te winnen. Gebruik de zoekmodule om een advocaat in uw buurt te vinden.