Aller au contenu

Comment choisir un avocat ?

Vous êtes toujours libre de choisir votre propre avocat. Toutefois, demandez toujours à l'avance à votre avocat s'il peut vous aider à répondre à vos questions spécifiques.

Welke advocaat heb je nodig?

Dat is de eerste vraag die je jezelf stelt. Waarvoor wil ik een advocaat raadplegen? Dat kan gaan over een situatie binnen je familie, maar ook over werk, politie ... Elke situatie is mogelijk. Alle advocaten kunnen door hun opleiding en ervaring verschillende soorten zaken behandelen maar hebben vaak een rechtsdomein waar ze meer in thuis zijn of waar ze meer interesse in hebben. Deze duiden ze dan zelf aan als hun rechtsdomein.

Als je een advocaat zoekt voor een specifiek thema, dan kan je dit aanduiden in onze zoekfunctie.

Daarnaast hebben sommige advocaten ook certificaat behaald. Dit krijgen ze door een opleiding te volgen en dient als bewijs dat deze advocaat deze specifieke vaardigheid onder de knie heeft. Dat kan gaan over jeugdrecht, cassatie, collaboratief onderhandelen of saluz.

Heb je graag dat je advocaat binnen je gemeente of stad woont? Of heb je een probleem dat gebonden is aan een bepaalde plaats? Ook dat kan een doorslaggevende rol spelen in je keuze. Dan kan je op basis van locatie een advocaat zoeken.

Plan een consultatie

Neem contact op met een advocaat en plan een consultatiegesprek. Veel advocaten bieden een gratis of betaald eerste consult aan. Dit is een uitstekende gelegenheid om de advocaat persoonlijk te ontmoeten, vragen te stellen over je zaak, hun benadering te bespreken en een gevoel te krijgen over de manier van werken en communicatiestijl.

Je bent niet verplicht om na dit eerste consult met deze advocaat in zee te gaan. Tijdens het consultatiegesprek is het belangrijk om te letten op hoe comfortabel je je voelt bij de advocaat. Vertrouw op je gevoel en kies een advocaat waarmee je een goede werkrelatie denkt te kunnen opbouwen. Vertrouwen en open communicatie zijn essentieel in de relatie met je advocaat.

Durf vragen te stellen

Bereid een lijst met vragen voor die je aan de advocaat wil stellen tijdens het consultatiegesprek. Dat kan gaan over ervaring met vergelijkbare zaken, hoe die advocaat werkt, wat de tarieven zijn tot hoe die je op de hoogte houdt van je zaak en wat mogelijke plannen van aanpak zijn.

Neem een overwogen beslissing

Na het volgen van deze stappen ben je klaar om een weloverwogen beslissing te nemen. Kies een advocaat die het beste aansluit bij jouw behoeften, vertrouwen wekt en de juiste expertise en ervaring heeft om jouw zaak te behandelen.