Ga verder naar de inhoud

Salduz

De Salduz-wetgeving beschermt iemand die verdacht wordt en daarom verhoord wordt. Deze wet bepaalt dat je als verdachte recht hebt op vertrouwelijk voorafgaand overleg met een advocaat en recht op bijstand door die advocaat tijdens het verhoor.

Gewaarborgd of vrijwillig

Als verdachte heb je altijd recht op voorafgaand vertrouwelijk overleg met jouw advocaat en bijstand tijdens het verhoor. Dat wil zeggen dat je met je advocaat vrij mag praten over je zaak, zonder dat er iemand mee kijkt of luistert dus al zeker de politie niet. Enkel jij en je advocaat. Dat geldt altijd.

Bent je verdacht van feiten waarop een vrijheidsstraf rust en werd je gearresteerd? Dan kan je ook gebruik maken van dit recht en kan de politie voor jou een advocaat oproepen (als je er zelf geen hebt) via de Salduz-webapplicatie. Een advocaat van wacht zal dan dit overleg doen en je bijstand uitoefenen als je dat wil.

Als meerderjarige verdachte kan je afstand doen van dit recht. Als je zelf vindt dat je geen advocaat nodig hebt, dan kan je dit zeggen.

Minderjarige verdachten kunnen geen afstand doen van dit recht, wat de feiten ook zijn.