Drugs en geweld
Twee onderwerpen waar we liever van wegblijven, maar soms kom je toch in een situatie terecht waar je geconfronteerd wordt met deze zaken. Dan kan een advocaat je altijd helpen.
Wat is jeugddelinquentie?
Jeugddelinquentie is in wezen strafbaar gedrag van jongeren tot en met 18 jaar. Voorbeelden hiervan zijn: geweld plegen, stelen, overvallen en bedreigen. In het jargon heet het een MOF (als misdrijf omschreven feit).
Ik ben slachtoffer van geweld, wat kan ik doen?
Geweld kan fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld zijn. Ook getuige zijn van geweld wordt beschouwd als een vorm van slachtofferschap.
Welke rechten heb ik bij een politieverhoor?
Wanneer je door de politie verhoord wordt (of je nu verdachte, getuige of slachtoffer bent), heb je altijd recht op voorafgaand vertrouwelijk overleg met jouw advocaat en bijstand tijdens het verhoor.
Welke straf staat er op drugs dealen?
Het dealen van drugs wordt gestraft met een gevangenisstraf, met een geldboete of met een combinatie van die straffen.
Welke straf staat er op drugsbezit?
Het bezit van drugs wordt gestraft met een gevangenisstraf, met een geldboete door de combinatie van beiden.
Zoek een advocaat
Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?
Actuele topics
Schiet niet op de advocaten van de terreurverdachten, zij doen ook maar hun job!
Op sociale media en in een bepaalde pers krijgen de advocaten van de beschuldigden op het terrorismeproces de volle laag. En toch doen zij enkel hun job.
Is de heisa rond de situatie van de beklaagden in het terreurproces verantwoord?
Nog voor het grootste assisenproces dat ooit in België heeft plaatsgevonden inhoudelijk uit de startblokken is geschoten, heeft de verdediging al verschillende keren de kaart van de mensonterende behandeling van hun cliënten getrokken. Eerst was er de saga rond de beschuldigdenboxen, nu is er kritiek op de detentieomstandigheden en de manier waarop de terreurverdachten overgebracht worden van hun gevangenis naar de locatie waar het proces plaatsvindt.
Het Brusselse assisenhof denkt 'outside the box' en speelt juridisch op veilig
Het Brusselse assisenhof heeft geoordeeld dat de beschuldigden op het proces over de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem niet in aparte glazen boxen mogen zitten. Volgens het hof schenden de huidige boxen de rechten van verdediging en maken ze een eerlijk proces onmogelijk, onder meer omdat de box een vlotte communicatie tussen cliënt en advocaat bemoeilijkt.
Hoe werkt dat, een advocaat nemen?
Je bent altijd vrij om zelf een advocaat te kiezen. Vraag uiteraard wel steeds op voorhand aan jouw advocaat of die je bij jouw specifieke vragen kan helpen. Elke advocaat heeft namelijk zijn eigen kennis en ervaring.
Zit je in een andere situatie?
Na het leven
Wat je na jouw leven achterlaat, kan je makkelijk op voorhand regelen. Een advocaat staat jou en jouw dierbaren bij.
Op school
Een school is een inspirerende omgeving. Maar soms word je er geconfronteerd een moeilijke situatie. Ontdek wat je dan kan doen.
In het verkeer
Je begeeft je dagelijks in het verkeer: voor je werk, om naar school te gaan, voor je hobby's,... Soms loopt het daar wel eens mis. Maar wat kan je dan doen?
Ondernemen
Ondernemen betekent vaak je passie najagen en je dromen waarmaken. Maar er komt ook heel wat bij kijken. Een advocaat helpt jou bij elke stap.
Financiële zaken
Geld maakt niet gelukkig, durft men al eens te beweren. Maar financiële zorgen wegen (zeer) zwaar. Ontdek wat je kan doen als je het moeilijk hebt.
Mijn huis
Eindelijk, jouw eigen stek! Heb je gekocht of verkoop, huur of verhuur je. Een woning moet een veilig thuishaven zijn, wat er ook gebeurt.
Op het werk
In werkrelaties rijzen soms juridische vragen. Een advocaat staat jou bij en adviseert en bemiddelt waar nodig.
Relatie en gezin
Familie is belangrijk voor jou, en je wil alles voor hen doen. Maar relaties worden complexer en het traditionele gezin komt minder voor. Een advocaat helpt jou daarmee.