Ga verder naar de inhoud
Arrestatie

Wat is jeugddelinquentie?

Jeugddelinquentie is in wezen strafbaar gedrag van jongeren tot en met 18 jaar. Voorbeelden hiervan zijn: geweld plegen, stelen, overvallen en bedreigen. In het jargon heet het een MOF (als misdrijf omschreven feit).

Als een minderjarige een MOF heeft gepleegd, komt hij niet voor een strafrechter maar voor een jeugdrechter.

Pas vanaf 18 jaar is een persoon strafbekwaam. De uitzondering hierop is wanneer het gaat om verkeersovertredingen, dan is de leeftijd 16 jaar. Voor bepaalde misdrijven kunnen jongeren ouder dan 16 jaar ook toch nog veroordeeld worden volgens het volwassen strafrecht. Dat heet uithandengeving.

Een minderjarige die een misdrijf pleegt, komt trouwens niet voor de strafrechter maar voor de jeugdrechter. Die legt geen straffen op, maar maatregelen.

Heb ik een advocaat nodig?

Wanneer een minderjarige als verdachte van een MOF wordt verhoord, is verplicht tot bijstand van een advocaat. Minderjarigen kunnen dus nooit afstand doen van dat recht op bijstand en zullen dus altijd met een advocaat overleggen voor een verhoor. Wanneer ze van hun vrijheid beroofd zijn, laten ze zich ook best tijdens het verhoor bijstaan.

Welke wetten van kracht zijn voor de MOF je gepleegd hebt, is afhankelijk van de plaats waar je de daad gepleegd hebt. Elke gemeenschap heeft namelijk andere wetten, een advocaat kent deze en kan je gericht helpen.

Een advocaat kan ervoor zorgen dat je als minderjarige sneller duidelijkheid krijgt over de situatie en de duur van de maatregelen die getroffen worden. Die kan deze op een begrijpelijk manier uitleggen aan je.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?