Ik ben slachtoffer van geweld, wat kan ik doen?
Geweld kan fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld zijn. Ook getuige zijn van geweld wordt beschouwd als een vorm van slachtofferschap.
Was dat geweld strafbaar? Ga dan zo snel mogelijk een verklaring afleggen. Hoe meer details je je herinnert, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe meer je vergeet en hoe meer sporen verdwijnen en details vervagen. Naar de politie stappen is belangrijk, maar het kan ook heel eng zijn. Je bereidt je er best voor.
Je hebt de keuze tussen drie procedures:
- Gewone klacht indienen bij de politie. In dit geval word je verder niet op de hoogte gehouden van de stafprocedure en je kan dus ook geen schadevergoeding eisen.
- Je registreren als benadeelde persoon. In dit geval kan je tijdens het onderzoek het strafdossier inzien en word je geïnformeerd als de zaak geseponeerd of zonder gevolg gerangschikt wordt.
- Je burgerlijke partij stellen bij de onderzoeksrechter (hij moet de zaak sowieso verder onderzoeken en als het Openbaar Ministerie beslist om te vervolgen, dan kan je voor de strafrechter een schadevergoeding verzoeken)
Is er schade? Kijk na of je een verzekering hebt die de schade dekt. Misschien heb je een verzekering van je werk, een diefstalverzekering, verzekering voor materiële schade, ... Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij. Misschien is er een clausule voor rechtsbijstand waardoor tussengekomen kan worden in eventuele gerechtskosten.
Heb ik een advocaat nodig?
Een advocaat geeft je (juridisch) advies over de beste manier van handelen en ondersteunt je hierin: die zal je kunnen aanraden welke je procedure je het best start.
Voorafgaand overleg en bijstand tijdens een verhoor door een advocaat is dan weer nuttig om jouw rechten tijdens het verhoor optimaal te garanderen: jouw advocaat helpt je een gestructureerde samenhangende verklaring af te leggen Het is niet omdat je een slachtoffer bent dat je geen advocaat nodig hebt. Als je een trauma hebt meegemaakt, zeg je misschien verwarrende of onware dingen.
Tot slot begeleidt een advocaat je doorheen de hele procedure en verdedigt die jouw belangen. Die staat je bij, adviseert je als je verhoord wordt, loodst je door de procedures en pleit voor jou in de rechtbank.
Zoek een advocaat
Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?