Ik moet naar de gevangenis. Wat nu?
Sinds 1 september 2023 worden alle gevangenisstraffen tussen de 6 maanden en 2 jaar uitgevoerd. Wat houdt dat nu eigenlijk precies in, we leggen het je even uit.
Wie van de rechter een celstraf onder de 3 jaar kreeg kwam daar vroeger bijna nooit effectief mee achter de tralies terecht. Er was gewoon geen plaats in de gevangenissen. In het slechtste geval kreeg je een enkelband om en moest je je straf thuis uitzitten of je kreeg een alternatieve straf zoals een werkstraf. Af en toe toe gebeurde het ook al eens dat een straf helemaal niet werd uitgevoerd. Hoewel de gevangenissen nog altijd overvol zitten kwam er vorig jaar toch een verandering in de uitvoering van de straffen. Mensen die een celstraf tussen twee en drie jaar opliepen moesten vanaf dan een tijdje effectief in de gevangenis doorbrengen. Vanaf 1 september van dit jaar geldt dat nu ook als de rechter jou een gevangenisstraf tussen 6 maanden en 2 jaar gegeven heeft.
Ik kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden of meer, wat gebeurt er dan?
Je krijgt een briefje waarop staat dat je je binnen de 5 dagen moet aanmelden in een bepaalde gevangenis. Hoe het dan verder gaat hangt onder meer af van de zwaarte van je straf. Afhankelijk daarvan zal je ofwel:
- meteen een aanvraag kunnen indienen om je straf niet achter de tralies te moeten uitzitten.
- eerst een deel van je straf moeten uitzitten voor je kan aanvragen of je de rest van je straf bijvoorbeeld in jouw huis verder mag uitvoeren.
In een informatiebrochure van de Federale Overheidsdienst Justitie lees je hoe dat allemaal precies zijn werk gaat.
Mag iedereen vragen om zijn straf niet te moeten uitzitten in de gevangenis?
Neen. Als je een gevangenisstraf kreeg voor bijvoorbeeld een seksueel misdrijf of een terreurmisdrijf zal je je straf in de gevangenis moeten uitzitten.