Ga verder naar de inhoud
Politie
22/02/24

Het Strafwetboek is hervormd : Wat betekent dit voor jou?

Het nieuwe Strafwetboek is eindelijk goedgekeurd. Bij Advocaat.be begrijpen we dat deze veranderingen ingrijpend zijn, en we willen je duidelijk uitleggen wat dit betekent voor jou als rechtzoekende.

Nieuwe structuur van strafniveaus

Een opvallend kenmerk van de hervorming is de introductie van acht strafniveaus. Elk misdrijf wordt in een bepaald strafniveau ondergebracht en elk niveau heeft specifieke straffen variërend van boetes tot gevangenisstraffen.

Binnen de nieuwe structuur is het belangrijk om te weten dat strafniveaus 2 tot 8 de mogelijkheid bieden tot gevangenisstraffen. Niveau 8, bijvoorbeeld, omvat levenslange gevangenisstraf of behandeling onder vrijheidsberoving van meer dan 18 jaar tot maximaal 20 jaar. Bij verzachtende omstandigheden kan deze straf worden vervangen door een gevangenisstraf van een lager strafniveau.

Voor niveau 1, het laagste strafniveau, worden alleen alternatieve straffen toegepast, zoals geldboetes, werkstraf, probatiestraf, verbeurdverklaring, of veroordeling bij schuldigverklaring.

Celstraffen als ultimum remedium

Het is de bedoeling dat celstraffen nu als laatste redmiddel zullen worden gezien. Ze worden alleen toegepast als andere straffen niet het beoogde effect hebben. Deze benadering heeft als doel het risico op herhaling te minimaliseren, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat celstraffen bij lichte misdrijven meer schade kunnen veroorzaken en het risico op herhaling vergroten.

Gevangenis binnen
Gevangenis binnen - Matthew ansley

Soorten Boeken in het Strafrecht

Het Strafwetboek, waarin de regels voor delicten en bijbehorende straffen zijn vastgelegd, bestaat uit twee delen die als wegwijzers dienen. Laat ons je in gewone taal uitleggen wat elk boek inhoudt:

  1. Boek 1: Algemene Regels

    Boek I stelt de algemene regels op: wat is een misdrijf en wanneer is een dader? Wat zijn eventuele rechtvaardigingsgronden? Welke straffen kunnen er worden uitgesproken en waarom kunnen deze verzwaard dan wel verminderd worden? ...

  2. Boek 2: Misdrijven

    Boek II omschrijft vervolgens alle misdrijven en koppelt deze aan één van de strafniveaus uit Boek I.

Deze eenvoudige tweedeling helpt het Wetboek van Strafrecht begrijpelijk te maken. Het is alsof je door een handige kaart navigeert om te weten welke regels van toepassing zijn op verschillende situaties.

Advocaten in rechtbank Gent
Advocaten in rechtbank Gent - De Klikfabrik

Waarom een advocaat?

Deze veranderingen kunnen complex lijken, en het is hier dat een advocaat van onschatbare waarde is. Of je nu met niveau 1 of niveau 8 te maken hebt, een advocaat kan je door deze nieuwe wetboeken leiden, ervoor zorgen dat jouw rechten beschermd zijn en dat je de best mogelijke verdediging krijgt.