Ga verder naar de inhoud
Drugs

Welke straf staat er op drugsbezit?

Het bezit van drugs wordt gestraft met een gevangenisstraf, met een geldboete door de combinatie van beiden.

De uitspraak is uiteraard afhankelijk van het misdrijf zelf.

Een aantal verzwarende omstandigheden kan de straf ook aanzienlijk verhogen. Dan is het niet langer een "eenvoudige misdaad" waardoor de toegepaste straffen niet langer correctioneel maar crimineel zijn.

De zwaarte van deze sancties zijn afhankelijk van:

  • de leeftijd van de personen tegen wie strafbare feiten zijn gepleegd.
  • de gevolgen van het misdrijf
  • de betrokkenheid bij de drugshandel

Heb ik een advocaat nodig?

Overleggen met een advocaat en je laten bijstaan door een advocaat is altijd nuttig om je rechten tijdens een verhoor optimaal te garanderen. Een advocaat weet wat mag en wat niet mag tijdens een verhoor bij de politie.

Een advocaat nemen wil zeker ook niet zeggen dat je schuldig of verdacht bent. Een politieverhoor kan stresserend zijn en onder druk zeg je misschien verwarrende of onware dingen.

Een advocaat helpt je, in elk geval, een gestructureerde samenhangende verklaring afleggen, beschermt je tegen eventuele druk van de politie en controleert of die zich aan de regels houden. Jouw advocaat mag tussenkomen wanneer je rechten worden geschonden en kan het verhoor één keer onderbreken voor een bijkomend vertrouwelijk overleg.

We raden het om al die redenen ten zeerste af om afstand te doen van je recht op een advocaat. Als je jonger bent dan 18 jaar, dan kan je trouwens geen afstand doen van de bijstand van een advocaat. Deze zal je sowieso begeleiden tijdens een politieverhoor.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?