Ga verder naar de inhoud

Gratis advocaat

Toegang tot het recht en tot justitie zijn mensenrechten. Iedereen heeft daar dus recht op. Als je een (te) laag inkomen hebt, dan komt dit recht in gevaar. Daarom kan je in zo’n geval beroep doen op een (geheel of gedeeltelijk) gratis advocaat. Dit wordt een advocaat pro Deo genoemd. Zoals bij elke advocaat zal jouw advocaat juridisch advies, bijstand en vertegenwoordiging bieden. Die wordt ook betaald door de overheid, dus moet je je geen zorgen maken over geld om een advocaat te betalen.

Advocaat
Advocaat - De Klikfabrik

Heb ik recht op een gratis advocaat?

Wat de maximumgrens van je inkomen mag zijn, is afhankelijk van je gezinssituatie. Dit bepaalt of je een volledig gratis, of gedeeltelijk gratis advocaat kan krijgen.

Als je trouwens recht hebt op een gedeeltelijke gratis bijstand, dan zal je wel een bedrag tussen de 25 euro en de 125 euro aan jouw advocaat moeten betalen. Dit is normaal. De advocaat mag pas optreden na ontvangst van dat bedrag.

Gesprek
Gesprek - De Klikfabrik

Hoe kan ik een gratis advocaat krijgen?

Je kan via de juridische tweedelijnsbijstand beroep doen op een gratis advocaat. Dat wordt aan elke balie georganiseerd, door het Bureau voor Juridische Bijstand (BJB).

Als je denkt dat u recht hebt op een (deels) gratis advocaat, dan ken je twee dingen doen:

  • Je stapt naar zo een BJB en zij wijzen je een pro Deo aan die je zal ondersteunen
  • Je gaat rechtstreeks naar een advocaat en vraagt die of die jouw zaak als pro Deo wil aannemen.

Vind hier een balie en BJB in uw buurt of klik op de kaart hieronder op een bolletje en de contactgegevens van het Bureau voor Juridische Bijstand dat met die balie verbonden is verschijnen.

Ontdek een BJB bij jou in de buurt

Snel geholpen worden? Breng de juiste documenten mee!

Met het aanvraagformulier voor juridische tweedelijnsbijstand en nog bijkomende stukken zal je sneller geholpen worden omdat je zelf al alle nodige informatie hebt verzameld. Dit is zowel bij een BJB het geval als bij een advocaat zelf.

Opgelet: kijk zeker ook of je een rechtsbijstandverzekering hebt. Want dan zal op die manier een advocaat (terug)betaald worden en heb je geen nood aan een advocaat pro Deo.

Privacy als je gebruik maakt van de jurdische tweedelijnsbijstand

Lees onze privacyverklaringen:

Lees onze privacyverklaring voor rechtzoekenden in het Frans en het Engels