Ga verder naar de inhoud
Kind vluchtelingen
19/08/21

Advocaten hebben NU info nodig om hun cliënten te helpen in Afghaanse kwesties

Advocaten worden momenteel overstelpt met vragen van Afghaanse cliënten of van Belgen met familieleden in Afghanistan. Zij willen hun cliënten wel bijstaan met raad en daad maar dat lukt niet omdat zoveel vragen nog onbeantwoord blijven.

De Orde van Vlaamse Balies (OVB) heeft daarom samen met het Franstalige Avocats.be, Staatssecretaris Mahdi aangeschreven en eist dringend duidelijkheid.

Veel vragen

Staatssecretaris Mahdi had het gisteren in de media nog over de hulp aan mensen die een band hebben met ons land. Maar hoe bewijzen familieleden van Belgen bijvoorbeeld die band als de lokale autoriteiten in Afghanistan geen documenten zoals akten van burgerlijke stand meer leveren?

Andere vragen gaan dan bijvoorbeeld over de aanvragen tot gezinshereniging. De grenzen zijn gesloten, mensen geraken vanuit Afghanistan niet in de Belgische ambassade in Islamabad, Pakistan. Mogen zij hun aanvraag ook via het internet indienen?

Dat zijn maar enkele van de vele vragen waarop advocaten dringend een antwoord willen om hun cliënten correct te informeren en bij te staan.

OVB eist dringend duidelijkheid

De OVB heeft daarom samen met het Franstalige Avocats.be Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi aangeschreven, want onze advocaten hebben de antwoorden op die vragen NU nodig.

Staatssecretaris Mahdi gaf al een eerste reactie

Maar zijn antwoord voor ons volstaat nog niet voor ons. Staatssecretaris Mahdi geeft namelijk geen concrete antwoorden op onze gedetailleerde lijst met vragen. Voor advocaten is het nog altijd niet mogelijk om de radeloze rechtzoekenden met duidelijke en klare antwoorden gerust te stellen.

Als het kabinet van Asiel en Migratie later met duidelijke informatie komt, dringen we er op aan dat die informatie dan ook bezorgd wordt aan alle instanties die zich bezig houden met asiel en migratie. Alleen als iedereen over de juiste informatie beschikt zullen advocaten geen onnodige beroepsprocedures meer moeten voeren, zoals nu wel nog het geval is.

Bijkomend vragen de OVB en Avocats.be met aandrang dat vrouwelijke actoren van justitie in Afghanistan (rechters, advocaten, juristen…) de nodige bescherming krijgen. Hun leven is nu mogelijk in gevaar, er moet een goede oplossing voor hen worden gezocht.