Gratis Advocaten Advies

Iedereen kan terecht bij de juridische eerstelijnsbijstand voor een gratis oriënterend advies van een advocaat.

Wat is juridische eerstelijnsbijstand?

De gratis juridische eerstelijnsbijstand wordt georganiseerd in elk gerechtelijk arrondissement door de Commissie voor Juridische Bijstand (CJB) en is voor iedereen toegankelijk.
 
Op vaste momenten zetelen advocaten in een Justitiehuis, OCMW of Sociaal huis om eenvoudige juridische vragen te beantwoorden.

U krijgt een antwoord op vragen zoals:

  • Moet ik antwoorden op deze brief?
  • Welke dienst kan mij verder helpen?
  • Moet ik aanwezig zijn op de zitting?
  • Is het de moeite een advocaat te raadplegen?
  • Kan ik nog iets ondernemen?
 
De gratis eerstelijnsbijstand voorziet dus niet in een uitgebreid advies of een grondige behandeling van uw dossier. Een pro-Deoadvocaat doet dat wel via de juridische tweedelijnsbijstand mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet.
 
Klik op de bolletjes op het kaartje hieronder voor adressen en openingsuren van instanties in uw buurt waar u terecht kunt voor gratis juridische eerstelijnsbijstand.

 

Logo Gratis Advocaten Advies

Veranderingen door de coronacrisis

Het coronavirus heeft ook het gratis juridisch advoies in haar greep gehouden. Op heel wat plaatsen zijn de fysieke zitdagen opnieuw opgestart, al dan niet met wijzigingen in momenten voor dienstverlening. Via de kaart hieronder komt u de huidige regeling voor het eerstelijnsadvies in uw buurt te weten.

Opgelet! De CJB's Kortrijk, Ieper en Veurne werken voorlopig enkel telefonisch. In Brussel kan u, naast telefonisch eerstelijnsadvies, enkel terecht op de hoofdzetel in de Regentschapsstraat 63