Ga verder naar de inhoud

Mag ik nog nee zeggen tegen mijn lief bij aanrakingen, kussen of seks als ik eerder al ja heb gezegd?

Natuurlijk mag je nog steeds nee zeggen, zelfs als je eerder ja hebt gezegd. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij wat er gebeurt. Als je op een bepaald moment toch niet meer wil, is dat helemaal oké. Seks en kussen zijn alleen oké als iedereen het wil en ermee instemt. Als iemand je dwingt of geweld gebruikt, is dat altijd fout en strafbaar.

In een relatie is het ook belangrijk om toestemming te vragen. Gewoon omdat je eerder hebt gekust, betekent niet dat je ook automatisch seks moet hebben. Elke stap moet met wederzijdse toestemming gebeuren. En als jij of je lief op elk moment nee zegt, moet dat gerespecteerd worden. Het gaat erom dat iedereen zich goed voelt en niets doet wat hij of zij niet wil.

Oké, dus mensenrechten zijn rechten die iedereen heeft, zoals het recht om veilig te zijn en het recht om te zeggen wat je denkt. Ze zijn belangrijk voor alle mensen, niet alleen voor sommige. Weet je, democratie is een manier van besturen waarin mensen zoals jij en ik kunnen zeggen wat we willen en onze rechten kunnen gebruiken. In de Europese Unie is er het Europees Parlement, en dat moet ervoor zorgen dat iedereen die rechten krijgt.

En weet je wat? Nu mogen jongeren vanaf 16 jaar stemmen voor het Europees Parlement. Dat is cool, want jongeren hebben ook dingen waar ze om geven, en ze moeten kunnen kiezen wie voor die dingen opkomt in de politiek. Politiek gaat over alles wat er in ons leven gebeurt, groot en klein.

Dus, het is belangrijk voor jongeren om betrokken te zijn bij wat er gebeurt in de wereld, bij de politiek en bij die mensenrechten. Als jongeren meedoen met beslissingen maken, dan zien ze hoe dat invloed heeft op hun leven en hun vrijheid. En stemmen is de beste manier om mee te doen. Elke stem telt!

Dit initiatief is een samenwerking met Dag van de Rechtsstaat.

Zit je nog met andere vragen?

Mogen je ouders je berichten zomaar lezen? Of heb je recht op privacy?

Ja en nee. Eigenlijk heb je als jongere wel recht op privacy, maar dat betekent niet dat je ouders nooit mogen kijken. Lees hier meer!

Meer lezen

Mag je zomaar online posten of reageren wat je wil en valt dat dan onder het recht op vrije meningsuiting?

Niet helemaal. Je mag wel je mening geven en praten over dingen waar je voor of tegen bent. Dat hoort bij het recht om vrij je mening te uiten. Maar er zijn wel regels. Lees hier meer!

Meer lezen

Mag je zelf kiezen welke medische behandelingen je ondergaat?

Ja, dat kan. Het is belangrijk dat je lichaam wordt gerespecteerd, en dat geldt ook voor jongeren. Lees hier meer!

Meer lezen