Ga verder naar de inhoud

Mag ik volgens de wet … alcohol of drugs kopen als ik ouder ben dan 16 jaar maar jonger dan 18 jaar?

Ja en nee. Dat hangt af van wat je wil.

Bier?

JA / Als je 16 bent, mag je bier kopen en drinken. Je identiteitskaart kan wel gevraagd worden. Net zoals bij 18+ mag een café-uitbater je geen drankjes meer verkopen als je te dronken bent. Evenmin mag je je onder invloed van alcohol, andere drugs of medicatie in het verkeer begeven met de step, fiets of brommer, net zoals geldt voor 18+.

Wijn?

JA / Als je 16 bent, mag je wijn kopen en drinken. Je identiteitskaart kan wel gevraagd worden. Net zoals bij 18+ mag een café-uitbater je geen drankjes meer verkopen als je te dronken bent. Evenmin mag je je onder invloed van alcohol, andere drugs of medicatie in het verkeer begeven met de step of de fiets, net zoals geldt voor 18+.

Sterke drank?

NEE / Onder de 18 jaar mag je geen sterke drank (boven de 20% alcohol bv. gin, vodka, jenever, cocktails …) kopen of drinken.

Weed?

NEE / Wiet (marihuana) kopen, kweken, bezitten of gebruiken is voor iedereen verboden. Word je betrapt, dan maakt de politie een proces-verbaal op. Bij +18-jarigen wordt deze overtreding in sommige gevallen gedoogd, bij minderjarigen niet. De wet laat apothekers wel toe bepaalde medicijnen op basis van THC - de werkzame stof in wiet - te maken. Op voorschrift van een dokter en met medeweten van je ouder(s) zou je die medicatie mogen gebruiken. Iets kopen in een (online) CBD-shop mag niet.

Lachgas?

NEE / Lachgas mag niet voor minderjarigen. Om overlast te bestrijden kan iemand die lachgas als roesmiddel bezit of verhandelt een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS-boete) krijgen. Gebruik van vluchtige snuifmiddelen in het verkeer kan de politie beschouwen als een verkeersovertreding van de tweede graad.

xtc, coke, heroïne …?

NEE / Niemand mag illegale drugs kopen, verkopen, bezitten of gebruiken.

Zoek op een ander thema

Seksualiteit

Zit je met een vraag over seksualiteit? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Jezelf uitdrukken

Zit je met een vraag hoe je jezelf mag uitdrukken? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

School & werk

Zit je met een vraag over school of werk? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.