Ga verder naar de inhoud

JA / Je mag zelf een afspraak bij een dokter maken, en zonder je ouder(s) naar de consultatie gaan. Je moet er wel rekening mee houden dat

  1. de dokter betaald moet worden. Bij de meeste dokters moet je slechts 4 of 6 euro betalen, bij anderen tussen 22 en 27 euro. In dat laatste geval wordt automatisch een groot deel terugbetaald aan je ouder(s) via hun mutualiteit/ziekenfonds, niet aan jou.
  2. je medisch dossier toegankelijk is voor je ouder(s). Er is dus wel een kans dat ze te weten komen dat je naar de dokter bent geweest.

Is dit een probleem? Tip: ga eerst met je probleem naar het JAC in je buurt. Daar zitten mensen die je kan vertrouwen en je kunnen adviseren.

Drugs
Drugs - Unsplash - Raimond klavins

Mag je zelf beslissen over een operatie, medicatie of een zware behandeling?

JA ALS / Volgens de wet worden jouw patiëntenrechten uitgeoefend door je ouder(s). In praktijk word je wel geïnformeerd en betrokken in de keuzes, met uitleg die je snapt. Een dokter schat dan in of je oud genoeg bent om zelf te beslissen, dat mag die van de wet. Je mag trouwens meestal zelf beslissen over onderzoeken of behandelingen met weinig risico bijvoorbeeld de pil nemen, een SOA laten behandelen of vaccinatie.

Heeft een medische ingreep of behandeling meer impact? Als je ouder bent dan 12, mag je in veel gevallen mee beslissen en soms zelf beslissen. Bijvoorbeeld of je een operatie wel of niet ondergaat, of je bepaalde voorgeschreven medicatie neemt of weigert, of je een behandeling met veel bijwerkingen start of niet.

Zoek op andere thema's

Seksualiteit

Zit je met een vraag over seksualiteit? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

School & werk

Zit je met een vraag over school of werk? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Jezelf uitdrukken

Zit je met een vraag hoe je jezelf mag uitdrukken? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.