Ga verder naar de inhoud

Is er een vergunning voor de betoging?

JA / Je mag als minderjarige betogen. Je mag weliswaar de regels van je school niet overtreden, en moet de eventuele consequentie willen dragen als je dit doet tijdens schooluren. Klimaatspijbelen is bijvoorbeeld niet strafbaar voor de wet, maar een school kan een leerling wel een sanctie geven als die afwezig was voor een betoging.

NEE / Je mag je mening laten horen, maar betogen mag alleen als een meerderjarige organisator een vergunning heeft gekregen van de politie.

Maar mag een spontane protestactie?

JA ALS / Je mag je mening uiten, als je daarbij geen regels overtreedt. Je mag geen andere mensen in gevaar brengen, de openbare orde niet verstoren, niets stukmaken, geen regels van de school overtreden … En weet dat je de regels van je school of werkgever niet mag overtreden. Je moet de eventuele consequentie willen dragen als je dit doet tijdens school- of werkuren. Een protestactie is niet strafbaar voor de wet, maar een school kan een leerling wel een sanctie geven als die afwezig was voor een protestactie.

Zoek op een ander thema

Seksualiteit

Zit je met een vraag over seksualiteit? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

School & werk

Zit je met een vraag over school of werk? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Alcohol & drugs

Zit je met een vraag over alcohol & drugs? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.