Ga verder naar de inhoud

NEE / Op school geldt een schoolreglement waarin regels kunnen staan over kleding, juwelen, petten, tattoos, piercings … Een uniform kan verplicht zijn. Je mag verder niks doen wat dat reglement verbiedt.

Dat schoolreglement moet weliswaar de rechten van het kind respecteren. Een kind of jongere mag niet vernederd of gediscrimineerd worden door een regel. Bijvoorbeeld wanneer meisjes oorringen mogen dragen en jongens niet. Een school kan je niet verbieden om piercings of tattoos te hebben, maar kan wel opleggen dat ze niet zichtbaar zijn.

Als je een probleem hebt met dat schoolreglement - bijvoorbeeld omdat een regel alleen voor jongens of meisjes geldt - dan moet dat in de eerste plaats bij de schooldirectie worden aangekaart. Er zijn directies bekend die daar al oor naar hadden en een regel genderneutraal wilden herformuleren.

Zoek op een ander thema

Seksualiteit

Zit je met een vraag over seksualiteit? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Alcohol & drugs

Zit je met een vraag over alcohol & drugs? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

School & werk

Zit je met een vraag over school of werk? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.