Ga verder naar de inhoud

JA ALS / In principe zijn minderjarigen handelingsonbekwaam. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet zelf iets kan kopen of verkopen. En toch zie je jongeren bijvoorbeeld een oude gsm of tweedehandskleding verkopen online. In het beste geval is dat met medeweten van de ouder(s). Want er is toch een risico wanneer een minderjarige iets koopt of verkoopt. Een rechter kan een voor de minderjarige nadelige aan- of verkoop nietig verklaren op vraag van de ouder(s).

Wees voorzichtig om als minderjarige een handeltje op te zetten waaraan je veel verdient of om veel betaalde opdrachten als influencer te doen. Als je meer inkomsten hebt dan 10.160 euro (in 2023, wijzigt elk jaar), dan moet je dat zélf aangeven bij de belastingen. Op inkomsten moet immers belasting betaald worden, zegt de wet. De belastingdiensten nemen dan het hele gezinsinkomen onder de loep.

Maar in veel dagdagelijkse gevallen kan je dus wel nu en dan iets verkopen en de centen voor jezelf houden. Als dat oké is voor je ouder(s), komen er doorgaans geen problemen van.

Mag je een eigen onderneming starten?

NEE / Als minderjarige zelf een zaak starten, mag niet. Je kan je immers pas inschrijven bij een sociaal verzekeringsfonds - een noodzakelijke voorwaarde om een eigen zaak te starten - in het kwartaal van jouw achttiende verjaardag.

Je mag wel instappen in een bestaande onderneming, bijvoorbeeld als medezaakvoerder in het bedrijf van je ouder(s). Dat mag vroeger dan je 18e verjaardag.

Zoek op een ander thema

Jezelf uitdrukken

Zit je met een vraag hoe je jezelf mag uitdrukken? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Gezondheid

Zit je met een vraag over je gezondheid? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Verkeer

Zit je met een vraag over jhet verkeer? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.