Ga verder naar de inhoud

JA / Je mag een studentenjob doen als je 15 jaar bent én je de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs achter de rug hebt. Of vanaf je 16e als dat niet zo is. Je moet bovendien student zijn, je kan geen studentenwerk meer doen als je afgestudeerd bent. (Tenzij: als je in juni afstudeert, kan je nog tot eind september studentenwerk doen.)

Ben je nog geen 18, dan mag je niet op zondag werken tenzij in de horeca, de kleinhandel of een toeristisch centrum. In andere sectoren is zondagwerk dus verboden, tenzij in een uitzonderlijk, dringend geval.

Ben je al wel 18, dan geldt dit verbod op zondagwerk niet meer. Als je op een zondag werkt, heb je recht op een extra vrije dag op een maandag of zaterdag.

De regeling rond studentenwerk is heel complex. Nóg meer details vind
je op studentatwork.be.

Mag je dan zelf bepalen wat je doet en wanneer je werkt als jobstudent?

NEE / Rond zondagswerk zijn dus strenge regels voor jobstudenten. En er zijn ook andere beperkingen, om ervoor te zorgen dat werkgevers geen misbruik maken van (financieel voordelig) studentenwerk:

  • ‘s Nachts (tussen 20 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s morgens) mag je niet werken. Ben je minstens 16, dan mag je in de horeca tot 23 uur werken. Je moet dan wel nog thuis geraken met het openbaar vervoer. Zoniet, dan is je werkgever verplicht om zelf vervoer voor jou te voorzien en te betalen.
  • Minderjarigen mogen geen gevaarlijke jobs uitvoeren bv. met gevaarlijke stoffen of machines.
  • Je mag niet meer dan 8 uur per dag of 40 uur per week werken. Max. 5 dagen per week voor minderjarigen, max. 6 dagen per week voor wie 18+ is. Overuren mogen niet, tenzij in geval van overmacht.
  • Je mag werken als acteur, figurant, zanger, muzikant, danser, of model, mits toelating voor je ouder(s) van het ministerie voor tewerkstelling en arbeid. Er zijn immers ook strenge regels rond zo’n kinderarbeid.
  • Best werk je niet meer dan 600 uren per jaar. Je mag wel 600 uren werken én ook nog 50 uren als gelegenheidswerker in de horeca doen. Je gewerkte uren kan je bijhouden in de Student@work-app. Werk je toch meer, dan moet je werkgever meer betalen aan de overheid voor elk uur dat je werkt. En misschien wordt dan het groeipakket (vroeger: kindergeld) voor je ouder(s) geschrapt.

Mag je werken als jobstudent zonder een officieel contract?

NEE / Je moet met je werkgever een schriftelijke overeenkomst sluiten, als je als jobstudent aan de slag wil. Die overeenkomst moeten jij en je werkgever ondertekenen. Je moet van de getekende overeenkomst een kopie ontvangen.

Mag je ontslag nemen als jobstudent?

JA / Je eerste drie werkdagen worden sowieso als proeftijd beschouwd. Tijdens die proeftijd mag je laten weten dat je niet meer wil werken, de volgende dag hoef je dan niet terug te komen. Als je na die proefperiode wil stoppen, dan moet je wel een ‘opzegtermijn’ respecteren. Dat betekent dat je toch nog moet komen werken.

Heb je een contract van een maand of minder, dan moet je nog één werkdag komen, te tellen vanaf de eerste maandag na je gemeld ontslag. Heb je een contract van langer dan een maand, dan moet je nog drie dagen werken (vanaf die eerste maandag).

Zoek op een ander thema

Seksualiteit

Zit je met een vraag over seksualiteit? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Alcohol & drugs

Zit je met een vraag over alcohol & drugs? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Jezelf uitdrukken

Zit je met een vraag hoe je jezelf mag uitdrukken? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.