Ga verder naar de inhoud

Volg je thuisonderwijs?

NEE / De wet zegt dat er een ‘leerplicht’ is van 5 tot 18 jaar, geen ‘schoolplicht’. Maar als je die ‘leerplicht’ invult door je in te schrijven in een school, dan moet je de regels van de school respecteren.

Je mag dan niet zomaar kiezen wanneer je thuisblijft van school. Kan je minder dan 3 opeenvolgende dagen niet naar school, dan is een briefje van je ouder(s) goed. Je hebt een briefje van de dokter nodig als je

  • meer dan 3 opeenvolgende dagen niet naar school kan
  • al 4 keer in één schooljaar een briefje van je ouder(s) meebracht
  • ziek bent in een examenperiode

Als je ingeschreven bent in een school en te veel schooldagen mist, kan het CLB, een jeugdhulporganisatie of een jeugdrechter ingeschakeld worden. Dan wordt gecheckt of thuis alles oké is.

Maar je wil gaan werken, niet meer op de schoolbanken zitten. Mag dat?

JA ALS / Vanaf 15 jaar – als je het eerste en tweede jaar van het secundair hebt beëindigd - mag je ook deeltijds onderwijs volgen. Of vanaf je 16e, als je de eerste twee jaren niet hebt gedaan. Deeltijds leren betekent dat je soms naar school moet, maar vooral een vak mag leren op een werkplek, tijdens de schooluren.

Zoek op een ander thema

Jezelf uitdrukken

Zit je met een vraag hoe je jezelf mag uitdrukken? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Alcohol & drugs

Zit je met een vraag over alcohol & drugs? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Seksualiteit

Zit je met een vraag over seksualiteit? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.