Ga verder naar de inhoud

Hou oud is de persoon waarmee je seks hebt?

Minder dan drie jaar ouder dan jij

JA ALS / Tussen 14 en 16 jaar mag je zelf beslissen of je seks hebt. In welke vorm dan ook: penetratie (penis of dildo in de vagina), intieme delen strelen, vingeren, pijpen, beffen … Maar seks mag alleen:

  1. met iemand die niet meer dan 3 jaar ouder is dan jij.
    Bijvoorbeeld: ben je 14, dan mag je seks hebben met iemand van 16, maar niet met een 19-jarige.
  2. met iemand die geen misbruik maakt van diens positie. Die persoon mag je niet fysiek pijn doen of je mentaal onder druk zetten, wetende dat je moeilijker nee durft te zeggen.
    Bijvoorbeeld: een leid(st)er bij een jeugdorganisatie of iemand die bij jou in huis woont, raakt je aan op een manier die je niet wilt.
  3. als je duidelijk instemt met dit intiem contact. Als je te veel alcohol, drugs of medicatie in je lijf hebt, kan je niet bewust akkoord gaan.

Drie jaar ouder dan jij, of meer

NEE / Dan mogen jullie geen seks hebben. In welke vorm dan ook: penetratie (penis of dildo in de vagina), intieme delen strelen, vingeren, pijpen, beffen … Dus zelfs als je zegt dat je dit wel echt wilt, telt dat niet volgens de wet.

Zoek op andere thema's

Jezelf uitdrukken

Zit je met een vraag hoe je jezelf mag uitdrukken? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

School & werk

Zit je met een vraag over school of werk? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Alcohol & drugs

Zit je met een vraag over alcohol & drugs? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.