Ga verder naar de inhoud

Mag ik volgens de wet … seks hebben met iemand als ik ouder ben dan 16 jaar?

Het antwoord is ja. Vanaf je 16e mag je seks hebben met wie je wilt (tenzij de persoon jonger is dan 14 jaar). Hoe oud de andere persoon ook is, welke seks je ook wil: penetratie (penis of dildo in de vagina), intieme delen strelen, vingeren, pijpen, beffen … Maar jij moet ‘t oké vinden dat dit gebeurt.

Dat betekent:

  1. De andere persoon mag geen misbruik maken van diens positie tegenover jou. Die persoon mag je niet fysiek pijn doen of je mentaal onder druk zetten.
    Bijvoorbeeld: een leid(st)er bij een jeugdorganisatie, leerkracht of iemand die bij jou in huis woont, raakt je aan op een manier die je niet wilt. Je mag je niet gedwongen voelen, zonder veilige uitweg.
  2. Je moet duidelijk instemmen met dit intiem contact. Maar als je bijvoorbeeld te veel alcohol, drugs of medicatie in je lijf hebt, kan je geen geldige en bewuste toestemming geven.

Dat geldt trouwens ook als je 18+ bent, ook dan blijft machtsmisbruik verboden en jouw toestemming voor seks belangrijk.

Zoek op andere thema's

Jezelf uitdrukken

Zit je met een vraag hoe je jezelf mag uitdrukken? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

School & werk

Zit je met een vraag over school of werk? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Alcohol & drugs

Zit je met een vraag over alcohol & drugs? Ontdek dan hier je antwoord!

Meer lezen

Vind een advocaat

Raad eens wat? Jij hebt als jongere recht op een gratis advocaat. Echt waar! Het is helemaal oké als je soms niet precies weet wat er aan de hand is en dat sommige vragen wat extra hulp vereisen. Dus als je nog dieper wilt graven en een professionele kijk op de zaak wilt, staan advocaten voor je klaar.