Ga verder naar de inhoud
Fred Erdman
13/04/21

Afscheid van Fred Erdman, de man die aan de basis lag van 47 wetten

De advocatuur rouwt om het verlies van stafhouder Fred Erdman. Niet alleen de balie, de politiek en de socialistische beweging verliezen een stamvader. Bij het heengaan van dit monument wordt ook het juridische landschap van België hertekend. Wist u trouwens dat de OVB haar bestaan dankt aan de ‘Wet Erdman’?

Start carrière

Op 13 augustus 1933 werd Fred Erdman geboren in Antwerpen als de zoon van Joods-Poolse vluchtelingen. Hij liep school aan het Atheneum van Antwerpen en studeerde aan de ULB, waar hij eerst een licentiaat behaalde in de Politieke en Diplomatieke Wetenschappen (1957) en vervolgens een doctoraat in de Rechten (1958).

Onmiddellijk daarna startte hij zijn stage aan de Antwerpse balie met mr. Willy Clijmans als stagemeester. Voor hij zijn eigen kantoor oprichtte, was hij jarenlang medewerker van stafhouder Marcel Roost. Mr. Erdman was een gedreven assisenpleiter.

Hij liet zich aan de Antwerpse balie meteen opmerken met zijn deelname aan de stagiairsrevue, later ook de grote revue en met zijn engagement binnen de Vlaamse Conferentie.

Stafhouder

In 1970 hield hij de openingsrede met als onderwerp 'De technocratische uitdaging', een waarschuwing voor de uitholling van de democratie. In 1973-1974 was hij voorzitter van de Vlaamse Conferentie bij de balie van Antwerpen.

Na zijn conferentiejaren maakte hij lange tijd deel uit van de raad van de Orde. Tussen 1984 en 1986 was hij stafhouder.

Politieke carrière

Hoewel hij naar eigen zeggen al een partijkaart had van de Socialistische Partij (toen nog BSP) vanaf 1955, is zijn politieke carrière maar ontbolsterd na zijn batonnaat. Zo was hij lid van de gemeenteraad in Antwerpen, was hij senator en tot 2003 lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Tussen 1998 en 1999 zat hij in moeilijke omstandigheden de SP voor.

Als parlementair was hij zeer actief binnen de Commissie Justitie. Hij lag aan de basis van 47 wetten. De wetgeving rond de ethische vraagstukken antiracisme, abortus en euthanasie lagen hem het meest na aan het hart.

Oprichting OVB

Na het uiteenvallen van de Nationale Orde van Advocaten stond hij mee aan de wieg van het huidige balielandschap met zijn wetsvoorstel van 11 oktober 2000 tot wijziging van de structuren van de balie. Daaruit volgde finaal de Wet van 4 juli 2001 tot oprichting van de communautaire Ordes.

Op vraag van toenmalig minister van Justitie Laurette Onkelinx, schreef hij samen met prof. Georges De Leval in juli 2004 de omvangrijke Justitiedialogen over de verbetering van de werking van justitie.

Erevoorzitter

Na zijn afscheid van de actieve politiek in 2003 bleef zijn invloed groot, zowel binnen zijn eigen partij als binnen juridisch België. Hij legde zich opnieuw ten volle toe op zijn engagementen binnen de balie, voor zijn eigen cliënteel maar ook als wijze steun en toeverlaat voor vele conferentievoorzitters en stafhouders.

In 2014 werd hij met unanimiteit aangeduid tot erevoorzitter van de Vlaamse Conferentie bij de Antwerpse balie. Die opdracht zag hij zeker niet louter als een eretitel. Hij was aanwezig op haast iedere activiteit en bleef bereikbaar voor iedereen binnen de conferentie die raad nodig had.

Stafhouder Erdman was een wijs en vriendelijk man.

Deel dit artikel