Ga verder naar de inhoud
Leugendetector
13/07/23

College van procureurs-generaal bevestigt: de politie mag je niet aan de telefoon vragen om deel te nemen aan een leugendetectortest

Een tijd geleden kregen we te horen dat de politie blijkbaar ook telefonisch aan verdachten vraagt om deel te nemen aan een leugendetectortest. Daar reageerden wij als Advocaat.be meteen kritisch op. Ook het antwoord van het College van procureurs-generaal is nu duidelijk: dat kan niet via telefoon.

Leugendetector
Leugendetector - iStock

Hoe gaat dit in zijn werk?

Stel je voor dat je verdacht wordt van iets en de politie wil je vragen stellen met behulp van een leugendetectortest.

Normaal moet je dan twee keer schriftelijk toestemming geven voordat de test kan en mag plaatsvinden. Dit gebeurt de eerste keer via een officieel document dat proces-verbaal wordt genoemd. De tweede toestemming geef je vlak voor de test afgenomen wordt, ook op papier. Op beide momenten mag ook je advocaat aanwezig zijn om je te helpen.

Dat mag niet telefonisch

Maar als de politie de verdachte je al telefonisch vraagt om mee te doen aan de leugendetectortest, dan kan dat ervoor zorgen dat je je niet echt vrij voelt om te kiezen. Onder de lichte druk van een telefoontje kan het moeilijk zijn om te weigeren of om te vragen voor een gesprek met je advocaat, of zelfs om later van gedachten te veranderen en de toestemming in te trekken.

Dat was al eerder onze bedenking, en het College van procureurs-generaal heeft nu ook kritisch gereageerd. Ze hebben aangegeven dat het telefonisch vragen aan een persoon om een leugendetector (polygraaftest) af te leggen en informeren naar hun bereidheid om de test te ondergaan, niet overeenkomt met de bedoeling van de wetgever of de wetstekst. De politie moet altijd voorzichtig handelen om geen enkele vorm van beïnvloeding of druk te creëren.

Kortom, we zijn tevreden met de reactie van het College van procureurs-generaal, die zal worden opgenomen in omzendbrief COL 08/2022.

Politie
Politie - Unsplash - G r mottez

Mag de politie dan wel bellen over een leugendetectortest?

Ja, de politie mag je wel bellen over zo een test. Maar ze mogen je geen toestemming vragen om de test te doen. Ze mogen je enkel op de hoogte brengen en ter plekke uitnodigen om de vraag tot deelname te stellen en eerste schriftelijke toestemming te vragen. Bovendien moet de politie altijd de raad geven om je te laten bijstaan door een advocaat.