Ga verder naar de inhoud
Advocaat-stagiair in rechtbank Antwerpen
21/12/23

Hervorming van de opleiding voor toekomstige advocaten: wat moet je weten?

Er zijn plannen om de opleiding voor mensen die advocaat willen worden te veranderen. Dit is een extra opleiding nadat je al je rechtenstudie hebt afgerond. De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) is hier niet helemaal blij mee, en we begrijpen die zorgen.

Iedereen die rechten heeft gestudeerd, zou de kans moeten krijgen om advocaat te worden. Het is niet de bedoeling dat alleen mensen uit vermogende kringen dit kunnen doen. Daarom eisen we voor een behoorlijk sociaal statuut voor de aspiranten-advocaten en kijken we toe op de betaalbaarheid van de opleiding. Er zal ook de nodige aandacht zijn voor financiële ruggensteun voor wie het moeilijk heeft.

De plannen zijn bedacht door een vroegere minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne. De communautaire Ordes van advocaten, dat zijn Advocaat.be en Avocats.be, steunen dat plan maar begrijpen ook de kritiek erop. Samenwerking met andere organisaties is nodig om alles goed te regelen. Daarom zal alles pas inwerking treden vanaf 2028.

Wat zou er precies veranderen?

  • De opleiding wordt beter, zodat nieuwe advocaten meer leren en beter voorbereid zijn.
  • Nu moeten stagiairs soms stoppen met hun stage om lessen te volgen. Dat is niet handig als ze ook aan zaken werken. Dat zou veranderen.
  • De tijd dat je stage loopt als advocaat wordt korter. Dit doen ze omdat het in landen zoals Frankrijk al goed werkt.

Hoeveel gaat het kosten?

Op dit moment kost de extra opleiding voor stagiairs €1.150. Door de veranderingen kan dit bedrag misschien omhooggaan, maar hoeveel precies weten we nog niet.

Waarom is dit belangrijk voor ons allemaal?

Advocaat.be wil dat iedereen een eerlijke kans krijgt om advocaat te worden. Maar het is ook belangrijk dat nieuwe advocaten goed zijn opgeleid, zodat ze ons allemaal goed kunnen helpen als dat nodig is. Ze willen hierover graag praten met de Vlaamse Vereniging van Studenten om samen een goede oplossing te vinden.