Ga verder naar de inhoud
8/07/21

Het zal u maar overkomen dat u gefilmd wordt terwijl u uw gsm gebruikt achter het stuur...

Rijdt u te snel of rijdt u door een rood licht en wordt u daarbij geflitst door een onbemand, automatisch werkend toestel zoals een flitspaal, dan heeft die vaststelling bijzondere bewijswaarde. Dat wil zeggen dat het automatisch bewezen is dat u te snel reed of door het rood licht reed tenzij u het tegendeel bewijst.

In de wet staan er een 10-tal overtredingen opgesomd waarvoor een vaststelling door een onbemande camera zo’n bijzondere bewijswaarde heeft. Ze staan vermeld in het Koninklijk Besluit van 18 december 2002. Het zijn allemaal overtredingen die gemakkelijk van buitenaf kunnen worden vastgesteld, door de beweging of de richting van de auto (bijv een snelheidsovertreding, een inhaalverbod negeren, over een doorlopende witte lijn rijden enz).

Bij verkeersovertredingen die niet in dat KB staan opgesomd is het de rechter die oordeelt over de bewijswaarde van de foto die genomen werd door een onbemand toestel.

Wetsvoorstel dat de camera altijd gelijk geeft

Het parlement behandelt momenteel een wetsvoorstel van CD&V-parlementslid Jef Van den Bergh. Hij wil die bijzondere bewijswaarde uitbreiden naar alle verkeersovertredingen die door een onbemand toestel worden vastgesteld, dus ook voor verkeersovertredingen die zich in de auto afspelen zoals het gebruik van een gsm tijdens het rijden.

En laat dit nu net de overtredingen zijn die minder makkelijk met absolute zekerheid kunnen worden vastgesteld. Stel dat een zogenaamde ANPR-camera vaststelt dat u als bestuurder al rijdend iets tegen uw oor gedrukt houdt. Als het wetsvoorstel wet wordt zou daarmee automatisch bewezen zijn dat u niet handenvrij aan het telefoneren bent. De camera heeft altijd gelijk en dan is het aan u, de overtreder, om te bewijzen dat de beelden verkeerd geïnterpreteerd werden.

Grootschalige en automatische omkering van de bewijslast

De Orde van Vlaamse Balies (OVB) vindt die grootschalige en automatische omkering van de bewijslast voor alle verkeersovertredingen een brug te ver en een risico voor de rechten van verdediging.

Nochtans geldt er in de rechtbank een heilig principe: bij twijfel wordt u vrijgesproken. Maar met dit wetsvoorstel wordt u bij twijfel niet automatisch vrijgesproken, integendeel zelfs: bij twijfel over de gefilmde beelden kan u zelfs nog veroordeeld worden. Bij twijfel hangt u dus!

De Orde van Vlaamse Balies heeft deze kritiek vorige week overgemaakt aan de Kamercommissie Mobiliteit en hoopt nu dat de parlementsleden rekening houden met haar opmerkingen zodat dit wetsontwerp geen wet wordt.

Deel dit artikel