Ga verder naar de inhoud
11/01/24
Dagmar Vanbergen

Mr. Julie Vangeel: "Je moet alles geven, bij sportwedstrijden én in de advocatuur"

Julie Vangeel schittert zowel in haar job als op het hardloopparcours. Na een lange dag als specialist in overheidscontracten en ondernemings- en verenigingsrecht, vindt ze haar rust tijdens haar hardloopsessies. "Het is de ideale job voor wie een drukke job heeft", klinkt het. De jonge Bilzense advocate won al verschillende atletiekwedstrijden, ondanks haar recente start in de hardloopwereld.

Dol op veldlopen, een sport die bij de velen ongemakkelijke herinneringen oproept aan verplichte deelnames in de lagere school.

Waarom koos je voor veldlopen?

Mr. Vangeel: “Ik ben eigenlijk een beetje ingerold. Ik ben beginnen lopen tijdens de covidperiode, deels uit verveling. Ik heb aanvankelijk lange tijd alleen gelopen, maar ik had de smaak echt te pakken. Sinds augustus werk ik samen met een trainer. Na de zomer adviseerde hij me om veldlopen eens te proberen, en ik was meteen verkocht. Ik houd van de kou tijdens het rennen; ik heb mijn hartslag dan beter onder controle dan bij warm weer. Veldlopen vraagt om korte, intensieve inspanningen. Het is zwaar, maar de voldoening achteraf maakt het de moeite waard. Soms vraag ik me tijdens het rennen af waarom ik dit doe, maar achteraf is de voldoening verslavend. Ik wil steeds opnieuw dat gevoel ervaren."

Hoe ontspande je vóór de loopkriebel oversloeg?

Mr. Vangeel: "Vroeger wandelde ik vaak met het hondje van mijn ouders voor ontspanning, maar dat is natuurlijk heel anders. Na een drukke dag ging ik bijvoorbeeld niet 's avonds in het donker wandelen. Dan kwam er van beweging vaak niets in huis, terwijl ik nu wel ’s avonds nog even ga lopen. Door na een lange dag toch die inspanning te doen, ontspan ik eigenlijk meer."

"Door na een lange dag toch die inspanning te doen, ontspan ik eigenlijk meer."
Julie Vangeel, advocaat

Nu win je regelmatig veldlopen, is de hobby uit de hand gelopen?

Mr. Vangeel: “Het is voor mij meer dan een hobby geworden. Ik durf zelfs zeggen dat ik het nodig heb. In één klap kom ik buiten in de frisse lucht en maak ik mijn hoofd leeg. Achteraf voel ik me veel beter, en heb ik meer helderheid en rust in mijn hoofd.. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben ook niet elke dag even gemotiveerd. Soms heb ik echt een drukke dag achter de rug of ben ik moe, als ik dan gewoon in de zetel ga zitten, krijg ik hoofdpijn. Als ik gewoon een half uurtje ga lopen, gaat dat gevoel ook weer weg. Het is zo’n simpele oplossing, ik zou niet meer weten wat zonder te doen.”

Maakt hardlopen je ook sterker in de uitoefening van je beroep?

Mr. Vangeel: "Het maakte me niet alleen rustiger, maar ook een betere advocaat, vooral in stressmanagement. Het maakt je veerkrachtiger, maar niet juridisch sterker natuurlijk. (lacht) Het heeft me vooral heeft geholpen om lange dagen af te sluiten en dingen een plaats te geven. Bovendien maakt hardlopen je ook iets creatiever, vind ik. Je kan immers pas je volledige creativiteit benutten als jouw hoofd niet vol zit met andere chaotische dingen. Het gebeurt zelfs dat je over een dossier nadenkt tijdens het lopen en je op die manier nieuwe ideeën te binnen schieten, soms helpt het echt wel om even achter je computer uit te komen."

"Ik merk dat verschillende van mijn collega's al geïnteresseerd waren in hardlopen. Sommigen maken zelfs 's middags tijd voor een rondje rennen. Dat is zeker niet te danken aan mijn invloed, ik denk dat dat hardlopen zelf echt inspirerend kan zijn voor mensen met een drukke baan of behoefte aan ontspanning. Uiteindelijk wil iedereen gewoon zijn gedachten even kunnen loslaten. (lacht)"

Zie je gelijkenissen tussen de wereld van hardlopen en de advocatuur?

Mr. Vangeel: “Als advocaat beschik je van nature al de discipline die nodig is voor hardlopen. Deze week sprak mijn buurman mij nog aan terwijl ik in de buurt aan het hardlopen was. Hij zei: 'Jij hebt toch wel echt karakter hé, meisje.' Je staat er niet zo bij stil, maar het klopt eigenlijk wel. Je moet er 100% procent voor gaan, dat geldt evenzeer voor sportwedstrijden als voor de advocatuur.”

Waarom is hardlopen voor jou de perfecte sport?

Mr. Vangeel: "In vergelijking met andere sporten is hardlopen ontzettend laagdrempelig, dat maakt het net zo aantrekkelijk. Het is eigenlijk niet meer dan je voordeur uit wandelen, met je loopschoenen aan natuurlijk. Je moet niet onmiddellijk duur materiaal aankopen of een team zoeken, daarom is het net zo makkelijk integreerbaar in je routine. Investeren in je hobby of lotgenoten zoeken kan achteraf nog, als je echt zeker bent dat die sport iets voor jou is."

Sport je liever alleen of samen met anderen?

Mr. Vangeel: "Beide! De toegankelijkheid van hardlopen maakt het ook mogelijk om trainingen op bepaalde dagen met een drukke job te combineren. Je loopt waar en wanneer je wilt, waardoor je je dag gemakkelijker kan plannen dan bij teamsporten of specifieke terreinen."

"Maar in groep sporten heeft zeker voordelen. Als je van een sport geniet is lotgenoten zoeken zeker de moeite waard, zelfs al is dit voor jou gewoon afspreken met vrienden of collega's om samen te lopen. Onze club heeft een trainingsplan, maar de tijd en locatie bepalen we zelf. In onze job ziet een dag er ook niet altijd hetzelfde uit, lopen biedt dan de nodige flexibiliteit. Hoewel atletiek individueel is, biedt de club mij wél een hechte gemeenschap. We trainen tweemaal per week samen, genieten van sociale momenten na de training en organiseren clubactiviteiten, zoals ons nieuwjaarsfeest."

"In onze job ziet een dag er ook niet altijd hetzelfde uit, lopen biedt dan de nodige flexibiliteit."
Julie Vangeel, advocaat

Botsen je professionele verplichtingen wel eens met je trainingsbehoeften?

Mr. Vangeel: “Eigenlijk niet. Ik weet dat lopen me helderder maakt en dus plan ik mijn dagen wel eens in in functie van het lopen, dat geef ik toe. De ene keer kijk ik echt uit naar dat moment en de andere heb ik na een drukke dag echt geen zin, maar ik weet dat ik me beter zal voelen als ik toch ga. Het gebeurt dus wel eens dat ik best laat nog even ga lopen, dat moet niet altijd lang of ver zijn. Zelfs heel eventjes in de frisse buitenlucht gaan lopen, doet merkbaar deugd."

"Als ik een drukke dag in het vooruitzicht heb, sta ik een halfuurtje vroeger op om toch een paar km te kunnen lopen. Alle beetjes helpen. Eigenlijk moet je gewoon je schoenen aantrekken en naar buiten gaan, dat is het moeilijkste. Eenmaal die stap gezet, ben je vertrokken. Dan valt het allemaal wel mee.”

Last but not least: tips om gemotiveerd te blijven op dagen dat lopen minder aantrekkelijk lijkt?


Mr. Vangeel: "Het belangrijkste is volgens mij gewoon loopschoenen aandoen en naar buiten gaan. Eenmaal je buiten bent, valt het allemaal wel mee. De enige tip die ik kan geven, is gewoon een moment te zoeken, ’s ochtends voor of ’s avonds na het werk, en gewoon meteen te gaan. Achteraf zal je blij zijn dat je het gedaan hebt. Knop omdraaien, en gaan."


"Achteraf zal je blij zijn dat je het gedaan hebt. Dus knop omdraaien, en gaan."
Julie Vangeel, advocaat

Deel dit artikel