Ga verder naar de inhoud
24/02/20

KUL wint Belgische voorronde van Jessup Moot Court Competition

Op zaterdag 22 februari vond de Belgische voorronde van de Jessup Moot Court Competition plaats op de OVB. De KU Leuven werd gekroond tot winnaar en mag België vertegenwoordigen tijdens de finale in Washington D.C. op 12-18 april 2020.

Afgelopen weekend opende de Orde van Vlaamse Balies haar deuren voor de Belgische voorronde van de befaamde Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition. Teams van 4 à 5 laatstejaarsstudenten rechten van de universiteiten KU Leuven, UC Louvain, UGent en VUB namen het tegen elkaar op.

In twee rondes moesten de teams de internationale rechters van het nagebootste International Court of Justice overtuigen in de speciaal voor deze wedstrijd ontwikkelde 'case concerning the Helian Hyacinth'. Zo deden dat een keer als verzoeker en een keer als verweerder. De VUB en de KU Leuven scoorden het best.

In de finale toonde KU Leuven zich nipt de sterkste. Zij mogen in april de Belgische eer hooghouden tijdens de finaleweek in Washington D.C.

Pleitwedstrijd

Jessup is de grootste pleitwedstrijd ter wereld, met deelnemers uit ongeveer 700 rechtenfaculteiten in 100 landen. De competitie bootst een fictief dispuut tussen twee landen na voor het International Gerechtshof.

De ploegen bereiden zowel een gesproken (45 minuten) als een geschreven pleidooi (memorial) voor, als verzoeker en als verweerder.

Deel dit artikel