Ga verder naar de inhoud
Rechtbank
13/03/20

Ook tijdens coronacrisis moet gerecht blijven werken

Zelfs tijdens de coronacrisis moeten de vitale functies in de samenleving kunnen blijven functioneren. De behandeling van rechtszaken behoort tot die essentiële taken. Recht spreken is echter mensenwerk en dus moet er rekening worden gehouden met de gezondheid van rechtzoekenden, advocaten, magistraten en griffiepersoneel. De Orde van Vlaamse Balies heeft kennisgenomen van de aanbevelingen van het College van de hoven en rechtbanken en dringt erop aan dat die zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.

De Orde van Vlaamse Balies neemt er nota van dat aan de gerechtsdeurwaarders wordt gevraagd nieuwe zaken pas in te leiden na 19 april. Dat is een verregaande maatregel, waarvoor begrip kan worden opgebracht gelet op de omstandigheden. Er moet echter een uitzondering kunnen gemaakt worden voor absoluut hoogdringende zaken in kort geding.

De oproep van het College van de hoven en rechtbanken om in burgerlijke zaken gebruik te maken van de schriftelijke procedure is billijk. Dat biedt de mogelijkheid om rechters toe te laten vonnissen uit te spreken zonder dat er een mondelinge behandeling is geweest. Pleidooien zijn een essentieel onderdeel van de behandeling, maar in deze uitzonderlijke omstandigheden moet daarvan afgeweken worden. Het is immers nog belangrijker dat er vonnissen kunnen uitgesproken worden zonder gezondheidsrisico’s voor de medewerkers van justitie. De Orde van Vlaamse Balies doet dan ook een dringende oproep aan de verschillende korpschefs van de hoven en rechtbanken om daarover zo spoedig mogelijk de nodige praktische schikkingen te treffen.

De Orde van Vlaamse Balies zal overal waar kan faciliteren om de werking van justitie zo goed mogelijk te garanderen. De advocatuur zal daarbij loyaal meewerken aan noodmaatregelen die rekening houden met de gezondheidsrisico’s en die de werking van justitie blijven verzekeren.

Deel dit artikel