Ga verder naar de inhoud
Kind alleen
19/03/20

OVB bezorgd over lot van zwakkeren

Het is hartverwarmend vast te stellen dat ook in deze moeilijke tijden vele mensen blijk geven van grote solidariteit en bezorgdheid voor de andere. De Orde van Vlaamse Balies (OVB) blijft echter bezorgd over de goede werking van de rechtsstaat en de bescherming van de rechten van alle mensen.

“In deze moeilijke tijden moet onze bijzondere aandacht gaan naar de meest kwetsbaren zoals de talrijke mensen die ontheemd zijn ten gevolge van oorlog en conflicten en daardoor in onveilige en ongezonde omstandigheden moeten leven”, aldus de OVB. Ook de OVB is geraakt door de penibele beelden aan de landgrenzen waar behoeftigen worden teruggeduwd. De onmenselijke situatie van de vele vluchtelingen, waaronder ook vele kinderen, die zonder vooruitzicht opeengepakt in kampen zitten, is schrijnend. Denk daarbij aan de meer dan 20.000 mensen op Lesbos en aan de nog eens 18.000 op Samos, Chios, Leros en Kos, wat in strijd is met de afspraken voor een inrichting van maximum 6.200 mensen. Het is schrijnend vast te stellen dat afspraken en regels in Europa niet worden nageleefd.

“Onze aandacht en bezorgdheid gaan ook naar de kwetsbaren dichter bij ons”, vult de OVB aan. De OVB doet daarom een oproep tot solidariteit en menselijkheid, om ook nu blijvend aandacht te hebben voor de situaties van gedetineerden, voor de opvang van asielaanvragen, voor de toestand in de gesloten instellingen, enzomeer. De OVB dringt aan dat elke situatie grondig, objectief en sereen wordt onderzocht en dat er telkens wordt gestreefd naar humane oplossingen.

“Laat ons niet vervallen in cynisme en ongevoeligheid maar integendeel eisen dat duidelijke regels worden opgesteld die getuigen van een menselijke en solidaire aanpak en dat de afspraken en regels ook worden nageleefd”, besluit de OVB.

Deel dit artikel