Ga verder naar de inhoud
28/09/20

OVB blijft aandringen voor doorbraak digitale inzage strafdossiers

Strafdossiers moeten zo snel mogelijk volledig digitaal geconsulteerd kunnen worden, zeker omdat de technische mogelijkheden vandaag al beschikbaar zijn.

Sinds vorig jaar kunnen advocaten kosteloos en met eigen middelen, zoals smartphones, een kopie van het strafdossier nemen. In realiteit is dat echter een erg omslachtige tussenoplossing. Anno 2020 moet dat absoluut efficiënter kunnen verlopen.

We blijven daarom aandringen bij het kabinet Justitie om zo snel mogelijk een doorbraak te forceren.

Digitaal verzenden via Jbox

Recent is de ‘Jbox’ gedeeltelijk uitgerold. Via die webapplicatie kunnen griffies nu al afschriften van vonnissen en arresten en ook andere briefwisseling in een beveiligde omgeving digitaal versturen naar een advocaat.

De advocaat wordt daarvan dan op de hoogte gebracht door een notificatie en kan nadien, via het voor de advocaat beschikbare digitale platform, het bericht openen, downloaden en printen.

Nog geen groen licht van kabinet Justitie

De Jbox biedt ook de technische mogelijkheid tot elektronische inzage in strafdossiers.

Helaas moeten we vaststellen dat Justitie nog steeds geen groen licht heeft gegeven om de Jbox ook daarvoor in te zetten.

We zijn er ons ten volle van bewust dat de vraag vanuit de advocatuur groot is en ook voor de rechtzoekende is het belangrijk dat de advocaat zo efficiënt en snel mogelijk digitale toegang kan krijgen tot de strafdossiers.

Met de OVB blijven we daarom aandringen bij het kabinet van ontslagnemend minister van Justitie Geens om zo snel mogelijk een doorbraak te forceren. Jammer genoeg wijst alles wijst er voorlopig op dat het project zal worden overgedragen naar de nieuwe regering.

Bekommernis over beroepsgeheim en privacy

Eén van de bekommernissen voor het kabinet bij een gedigitaliseerde consultatie van de strafdossiers blijft de bescherming van het beroepsgeheim en de privacy.

Los van de vaststelling dat het ook bij een fysieke kopie van een strafdossier dergelijk risico nooit uitgesloten kan worden, benadrukken we dat de Jbox net beveiligd is met een strenge authenticatie. Bovendien bewijst de praktijk in Nederland, waar een digitale inzage voor de meeste zaken in eerste aanleg al enkele jaren mogelijk is en waar die methode nu ook verder wordt uitgebreid in hoger beroep, dat zulke bekommernissen niet overtrokken mogen worden en een efficiëntere justitie niet in de weg mogen staan.

We blijven daarom aandringen bij het kabinet Justitie om zo snel mogelijk een doorbraak te forceren. We houden u verder op de hoogte.

Deel dit artikel