Ga verder naar de inhoud
Voorzitter Peter Callens
4/05/20

Peter Callens verkozen tot nieuwe voorzitter Orde van Vlaamse Balies

Zonet verkoos de algemene vergadering Peter Callens tot nieuwe voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies voor de legislatuur 2020-2023. Zijn mandaat start op 1 september 2020.

Vanaf 1 september neemt stafhouder Peter Callens (°1959) het mandaat van voorzitter over van stafhouder Edward Janssens voor drie jaar. De andere kandidaten waren Hans De Meyer en Frank Van Vlaenderen.

Peter Callens studeerde aan de Universiteit van Namen, de KU Leuven, Università di Siena in Italië en volgde een opleiding Leadership in Law Firms aan de Harvard Law School. In 1982 ging hij aan de slag als advocaat. Hij zetelt ook regelmatig als arbiter in commerciële geschillen in nationale en internationale arbitrage. Sinds 2018 is hij stafhouder van de Nederlandse Orde van advocaten bij de balie Brussel. Hij is al jaren lid van de algemene vergadering van de OVB.

Volledig digitale verkiezing

De verkiezing van de nieuwe voorzitter verliep voor het eerst volkomen digitaal omwille van de coronamaatregelen. De leden van de algemene vergadering konden digitaal stemmen. Het gebruikte platform waarborgde de nodige privacy en geheimhouding. Daarna kwam de algemene vergadering digitaal bijeen en werd de nieuwe voorzitter bekendgemaakt.

De pas verkozen voorzitter sprak vervolgens de algemene vergadering live maar digitaal toe. In zijn toespraak dankte hij de algemene vergadering voor het vertrouwen. Hij liet vervolgens vallen dat de OVB toch een andere koers zal varen: “Ik zal voorzitter zijn in andere omstandigheden en dus zal het voorzitterschap ook anders worden ingevuld.”

Hij kijkt nu vooral uit naar de kandidaat-bestuurders. “Hopelijk stellen ook jonge advocaten en vrouwen zich kandidaat zodat we een evenwichtig bestuur krijgen. Ik hoop dat ik met hen op een goede manier kan samenwerken in het belang van onze beroepsgroep en de maatschappij.”

Stafhouder Callens zal vanaf 1 september 2020 de Orde van Vlaamse Balies leiden voor een periode van drie jaar. De OVB is het overkoepelend orgaan van alle advocaten die aan de 8 Vlaamse balies verbonden zijn. Zij vertegenwoordigt de Vlaamse advocaten en behartigt de belangen van de advocatuur en rechtzoekenden.

Gescheiden verkiezingen

Deze stemming is ook in een ander opzicht een primeur voor de OVB. In het verleden werden tegelijk ook de nieuwe bestuurders verkozen. Maar de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter en voor de overige leden van de raad van bestuur verlopen voortaan gescheiden. De algemene vergadering verkiest de nieuwe raad van bestuur op 3 juli.

Deel dit artikel