Ga verder naar de inhoud
Reclamebord
7/03/25

Reclame maken als advocaat: wat mag en wat niet?

Sinds 1999 is het advocaten in België toegestaan om reclame te maken. Toch blijkt dat de beroepsgroep hier nog steeds terughoudend in is, terwijl het in landen zoals Nederland en de Verenigde Staten wel gangbaar is.

Strikte regels rond reclame

Hoewel advocaten reclame mogen maken, zijn er strikte regels die deontologisch correct gedrag garanderen. De Codex Deontologie voor Advocaten bevat een hoofdstuk over deontologie waarin ook de richtlijnen rond adverteren zijn opgenomen. Zo mogen advocaten geen reclame maken door te pronken met gewonnen zaken, omdat dit het beroepsgeheim zou schenden. Ook vergelijkende reclame en het actief ronselen van cliënten zijn verboden.

Daarnaast wijst Peter Callens erop dat reclame maken niet alleen een kwestie is van wat mag, maar ook van wat haalbaar is.

Advertenties zijn kostbaar en een investering in reclame is niet vanzelfsprekend voor een advocaat. Een pagina in de krant is duur, en je hebt geen garantie dat je die investering terugverdient.
Peter Callens, voorzitter Advocaat.be

Wat betekent marketing in de advocatuur?

Reclame in de advocatuur gaat niet alleen over advertenties in kranten of op sociale media. Het omvat ook professionele zichtbaarheid, zoals een goed onderhouden website, informatieve blogs of nieuwsbrieven, en het geven van lezingen of interviews. Advocaten kunnen zichzelf en hun expertise op een toegestane manier in de kijker zetten door bijvoorbeeld deel te nemen aan (juridische) evenementen of door opiniestukken te schrijven.

Daarnaast speelt online aanwezigheid een steeds grotere rol. Steeds meer advocatenkantoren investeren in een duidelijke, informatieve website en professionele socialmediaprofielen om potentiële cliënten op een toegankelijke manier te bereiken. Zolang de richtlijnen van de deontologie worden gerespecteerd, is er ruimte voor advocaten om hun diensten bekend te maken.