Ga verder naar de inhoud
Man en kind onderweg
10/03/22

Tijdelijke bescherming voor Oekraïners, wat werkt dat nu?

Afgelopen dagen was er de oproep om een Oekraïense vluchteling op te vangen. Misschien heeft u hierop wel gereageerd en wil u nu helpen zodat deze persoon aan een verblijfsvergunning geraakt. Dat kan nu door het tijdelijke beschermingsstatuut. Maar hoe zit dat nu juist in elkaar?

Update: vanaf maandag 14 maart 2022 verhuist het registratiecentrum voor het attest tijdelijke bescherming naar Paleis 8 op de Heizel. Bovendien wordt de registratiecapaciteit aanzienlijk opgeschaald.

Maar hoe zit dat nu juist in elkaar?

De Europese richtlijn die in de Belgische wet is omgezet voorziet een tijdelijke bescherming als er een massale toestroom van vluchtelingen is op het grondgebied van de Europese Unie als deze voldoet aan bepaalde regels. Europa heeft donderdag beslist dat de Oekraïense crisis hieraan voldoet, en dus kunnen Oekraïense vluchtelingen op deze manier makkelijker bescherming aanvragen.

  • Vanaf maandag 14 maart 2022 kunnen Oekraïense onderdanen zich al aanmelden in Paleis 8 op de Heizel (Verregatstraat 1, 1020 Brussel). Dit is een eerder registratie. Zo kan u op een later moment uw attest afhalen bij het DVZ. Het registratiecentrum zal ook in het weekend geopend zijn.
  • Vanaf maandag 14 maart 2022 kunnen ze met hun identiteitsdocumenten zich vanaf 8.30 uur melden in datzelfde Paleis 8 om deze tijdelijke bescherming aan te vragen. Dan is de registratie meteen volledig en moet u niet op een later moment terugkomen.
  • Opgelet: Om geen onnodige files te veroorzaken vraagt het DVZ niet massaal op maandagochtend langs te komen. De tijdsloten zullen worden verdeeld om de aankomsten over de dag te spreiden.

Het is niet nodig om deze bescherming aan te vragen als u als Oekraïner al beschikt over een verblijfsvergunning.

Wat kan je doen om zo makkelijk als mogelijk de aanvraag te behandelen?

Elke balie staat, zoals in elke crisis, klaar om vluchtelingen te ondersteunen. Of dat nu voor Syrië, Somalië, Kosovo, Afghanistan of Oekraïne is. Bureaus voor Juridische Bijstand en vele advocaten zijn staan paraat om correcte informatie te verstrekken.

Voor eerste vragen kan u terecht bij de Bureaus voor Juridische bijstand. Zij helpen met praktische zaken. Maar wil u daarnaast ook verder ondersteuning krijgen, dan raadpleegt u best een advocaat.

Een advocaat helpt vluchtelingen zo goed als mogelijk en ondersteunt hen om hun aanvraag in orde te brengen. Zo weet een advocaat wat deze bescherming exact inhoudt, kent de regels en gewoontes en kan dus uw aanvraag best inschatten om zo efficiënt als mogelijk te laten behandelen.

Laat u ook niet afschrikken. In sommige gevallen hebt u als vluchteling recht op gratis bijstand van een advocaat.

Uw aanvraag wordt goedgekeurd

Met het attest dat u gekregen hebt in Paleis 8 kan u een A-kaart verkrijgen bij het gemeentebestuur. Met deze A-kaart heeft u dan recht op verblijf, werk, onderwijs en alle vormen van steun tijdens deze periode. Uw verblijf is één jaar geldig en kan twee keer verlengd worden.

Wat hierna gebeurt, is afhankelijk van uw situatie. Hiervoor overlegt u best met een advocaat, die is op de hoogte van alle regels en kan u het best adviseren.

Uw aanvraag wordt geweigerd

Dan belandt u bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen voor een beroepsprocedure, en komt een advocaat zeker van pas. Daar gelden veel technische regeltjes waarvan een gewone burger niet op de hoogte is. Om te vermijden dat u beroep verworpen wordt om procedureredenen, is de bijstand van een advocaat geen overbodige luxe.