Ga verder naar de inhoud
20/10/21

U bent slachtoffer maar de dader is onvermogend? Dat is dan drie jaar wachten alstublieft.

Wanneer u slachtoffer bent van een opzettelijke gewelddaad, kan u (of uw verwanten) onder bepaalde voorwaarden om financiële hulp van de overheid vragen. Dat is het geval als de dader bijvoorbeeld onvermogend of onbekend blijkt. Om deze vergoedingen uit te keren werd de Commissie voor financiële hulp aan slachtoffers van opzettelijke gewelddaden en occasionele redders in het leven geroepen.

Er is echter al lang een grote achterstand voor de behandeling van deze dossiers en die loopt nog steeds verder op. Wanneer u als slachtoffer dan wel uw advocaat vandaag een verzoek indient, zal u de melding krijgen dat u ruim 36 maanden zal moeten wachten op uw vergoeding. Dat is in veel gevallen te rekenen vanaf het einde van de volledige strafprocedure en nadat er een poging is ondernomen om de dader te laten betalen.

We vinden dit veel te lang. Er is een bekend Engels gezegde in het recht dat luidt: “Justice delayed is justice denied”. Het slachtofferfonds bereikt pas zijn ware nut als de slachtoffers kunnen rekenen op een redelijke doorlooptermijn. Daarom hebben we, voor de derde keer al dit jaar, het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne aangeschreven om dit probleem op structurele en afdoende wijze aan te pakken.

Deel dit artikel