Ga verder naar de inhoud
11/09/20

Wat doen als uw naaktfoto's circuleren op sociale media?

Naaktbeelden van enkele bekende Vlamingen worden volop verspreid via sociale media. Het is een probleem dat in onze gedigitaliseerde wereld veel slachtoffers maakt, zowel vrouwen als mannen en meerder- als minderjarigen. De psychologische impact voor de slachtoffers valt niet te onderschatten, zowel op korte (schaamte, achterdocht, depressie) als op langere termijn (invloed op relaties, werk, school). Wat kan u doen als u zelf slachtoffer wordt en hoe kan een advocaat u helpen?

Stop
Stop - Unsplash

Dien klacht in

Er iets aan doen en er dus mee naar buiten komen is niet evident. Maar hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat de beelden verder verspreid raken. Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk een klacht tegen onbekenden indient bij de politie of het gerecht. Beroep doen op een advocaat is daarbij aangeraden want die is vertrouwd met alle procedures. Uw advocaat kan u wegwijs maken en in alle confidentialiteit met de persoonlijke informatie van uw zaak omspringen.

U kan ook een klacht indienen bij het Instituut voor de Gelijkheid voor Vrouwen en Mannen of, in het geval van minderjarigen, bij Child Focus.

Straffen

Ook kan uw advocaat de rechtbank in kortgeding vragen om de beelden onmiddellijk te laten verwijderen of ontoegankelijk te maken. De rechter kan dan het bevel opleggen om de beelden binnen de 6 uur na betekening van de beschikking te verwijderen. Het gaat daarbij niet enkel over de initiële dader, maar ook over eventuele tussenpersonen. Zij riskeren daarbij een geldboete van 200 tot 15.000 euro.

Personen die seksueel getinte beelden en opnames zonder toestemming verspreiden, kunnen gestraft worden met een gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar. Voor minderjarigen kan dat oplopen tot vijftien jaar.

Wie de beelden met kwaadwillig opzet of uit winstbejag verspreidt, krijgt een strengere straf: 1 tot 5 jaar celstraf én een geldboete van 200 tot 10.000 euro. Een recente wetswijziging moet ervoor zorgen dat websites die winst maken op dit soort beelden en opnames extra hard kunnen worden aangepakt.

Deel dit artikel