Ga verder naar de inhoud
30/01/30

‘De kaping van de Pompeï’ kaapt de Persprijs van Advocaat.be

De jury van de Persprijs van Advocaat.be heeft ‘De kaping van de Pompeï’ uitgekozen als winnaar. ”De driedelige documentaire illustreert zeer goed hoe een rechtstaat werkt”, licht Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be, toe. “De makers gingen ook heel genuanceerd tewerk in hun berichtgeving waarbij ze ook de kant van de daders, de Somalische kapers, bijzonder respectvol hebben belicht.”

‘De kaping van de Pompeï’ werd vorig najaar uitgezonden op Canvas, VRT. De reeks werd gemaakt door de regisseurs Lennart Stuyck en Maarten Stuyck en de producenten Barbara Dyck en Maarten Bernaerts bij het productiehuis Diplodokus.

De tweede en derde plaats gaan naar De Coke Lijnen, een reeks van Lars Bové en Piet Depuydt in de krant De Tijd, en De zaak Carlo, een Panoreportage (VRT) van journalist Dirk Leestmans, regisseur Jeremy De Ryckere en cameraman Stijn De Moor.

Winnaar persprijs 2022
Winnaar persprijs 2022 - Klikfabrik

Over de Persprijs, ter waarde van 7500 euro

Advocaat.be bekroont om de 3 jaar een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of over rechtbankverslaggeving.

Persprijs
Persprijs - Kantoor Kolos
“Media en advocaten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reiken we als Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.”
Peter Callens - voorzitter Advocaat.be

Voor de Persprijs 2023 waren er in totaal 22 inzendingen. Een vijfkoppige jury heeft de inzendingen tegen het licht gehouden: Linda De Win (voormalig VRT-journalist), prof. dr. Catherine Van de Heyning (UA en substituut-procureur des konings in Antwerpen), mr. Claire Buggenhoudt (advocaat verbonden aan de balie Antwerpen), Pol Deltour (nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB) en juryvoorzitter Sofie Demeyer (woordvoerder Advocaat.be).

Laatste persberichten

Politie
15/03/23

Burgemeesters gaan op zoek naar potentiële misdadigers

Er is een nieuwe wet in de maak waarmee gemeentebesturen een handelszaak kunnen sluiten of een uitbatingsvergunning weigeren als er aanwijzingen zijn dat de zaak gebruikt wordt om bijvoorbeeld drugsgeld wit te wassen. Op 15 maart 2023 buigen de federale parlementsleden zich over de tekst van het wetsontwerp. In verschillende kranten hebben burgemeesters al hun ongenoegen geuit over de nieuwe wetgeving. Ook wij hebben bedenkingen bij de wettekst.

Meer lezen
Fotowedstrijd mr. Anke Reussens
30/01/23

Deze advocaten winnen onze fotowedstrijd

Het talent is bekroond! Uit een 90-tal inzendingen koos een vakjury 13 mooie foto’s waar zowel zij als onze advocaten een favoriet kozen in een fotowedstrijd voor advocaten.

Meer lezen
Uitreiking scriptieprijs 2022
30/01/23

Chiara Kerckhof wint prestigieuze scriptieprijs

Chiara Kerckhof haalde aan de faculteit recht en criminologie van de UGent 18 op 20 voor haar masterproef “Waarheidsvinding in het burgerlijk proces. De waarheids-en volledigheidsplicht in hoofde van de procespartijen”.

Meer lezen