Ga verder naar de inhoud
30/01/30

‘De kaping van de Pompeï’ kaapt de Persprijs van Advocaat.be

De jury van de Persprijs van Advocaat.be heeft ‘De kaping van de Pompeï’ uitgekozen als winnaar. ”De driedelige documentaire illustreert zeer goed hoe een rechtstaat werkt”, licht Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be, toe. “De makers gingen ook heel genuanceerd tewerk in hun berichtgeving waarbij ze ook de kant van de daders, de Somalische kapers, bijzonder respectvol hebben belicht.”

‘De kaping van de Pompeï’ werd vorig najaar uitgezonden op Canvas, VRT. De reeks werd gemaakt door de regisseurs Lennart Stuyck en Maarten Stuyck en de producenten Barbara Dyck en Maarten Bernaerts bij het productiehuis Diplodokus.

De tweede en derde plaats gaan naar De Coke Lijnen, een reeks van Lars Bové en Piet Depuydt in de krant De Tijd, en De zaak Carlo, een Panoreportage (VRT) van journalist Dirk Leestmans, regisseur Jeremy De Ryckere en cameraman Stijn De Moor.

Winnaar persprijs 2022
Winnaar persprijs 2022 - Klikfabrik

Over de Persprijs, ter waarde van 7500 euro

Advocaat.be bekroont om de 3 jaar een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of over rechtbankverslaggeving.

Persprijs
Persprijs - Kantoor Kolos
“Media en advocaten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reiken we als Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.”
Peter Callens - voorzitter Advocaat.be

Voor de Persprijs 2023 waren er in totaal 22 inzendingen. Een vijfkoppige jury heeft de inzendingen tegen het licht gehouden: Linda De Win (voormalig VRT-journalist), prof. dr. Catherine Van de Heyning (UA en substituut-procureur des konings in Antwerpen), mr. Claire Buggenhoudt (advocaat verbonden aan de balie Antwerpen), Pol Deltour (nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB) en juryvoorzitter Sofie Demeyer (woordvoerder Advocaat.be).

Laatste persberichten

Overleg
4/08/23

Advocaat.be reageert bezorgd over voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering

Advocaat.be uit haar bezorgdheid over het voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering, zoals voorgesteld door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Dit wetsontwerp wil een kleine groep van nalatige, buitensporige en frauduleuze bewindvoerders aanpakken. En hoewel advocaat.be de intentie achter het wetsontwerp begrijpt om misbruiken en wantoestanden aan te pakken, zijn er enkele bezwaren.

Meer lezen
7/07/23

Overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen

Het College van Toezicht van de Vlaamse advocatuur heeft zijn derde verslag gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen (inclusief Brussel-Nederlands) in het gerechtelijk jaar dat loopt van 1 september 2021 tot 31 augustus 2022.

Meer lezen
Stop
3/07/23

Advocaat.be steunt de boodschap van de familie Van Espen

Advocaat.be looft het genuanceerde en positieve karakter van de brief van de familie Van Espen eind april aan de Kamercommissie Justitie. Advocaat.be zal op 4 juli in de hoorzitting van de Kamercommissie uiteenzetten dat we de boodschap van de familie Van Espen onder meer ondersteunen via onze inspanningen bij de oprichting en uitrol van de zorgcentra na seksueel geweld.

Meer lezen