Ga verder naar de inhoud
30/01/30

‘De kaping van de Pompeï’ kaapt de Persprijs van Advocaat.be

De jury van de Persprijs van Advocaat.be heeft ‘De kaping van de Pompeï’ uitgekozen als winnaar. ”De driedelige documentaire illustreert zeer goed hoe een rechtstaat werkt”, licht Sofie Demeyer, woordvoerder Advocaat.be, toe. “De makers gingen ook heel genuanceerd tewerk in hun berichtgeving waarbij ze ook de kant van de daders, de Somalische kapers, bijzonder respectvol hebben belicht.”

‘De kaping van de Pompeï’ werd vorig najaar uitgezonden op Canvas, VRT. De reeks werd gemaakt door de regisseurs Lennart Stuyck en Maarten Stuyck en de producenten Barbara Dyck en Maarten Bernaerts bij het productiehuis Diplodokus.

De tweede en derde plaats gaan naar De Coke Lijnen, een reeks van Lars Bové en Piet Depuydt in de krant De Tijd, en De zaak Carlo, een Panoreportage (VRT) van journalist Dirk Leestmans, regisseur Jeremy De Ryckere en cameraman Stijn De Moor.

Winnaar persprijs 2022
Winnaar persprijs 2022 - Klikfabrik

Over de Persprijs, ter waarde van 7500 euro

Advocaat.be bekroont om de 3 jaar een Belgisch-Nederlandstalige journalistieke publicatie of mediaproductie over recht en justitie in het algemeen of over rechtbankverslaggeving.

Persprijs
Persprijs - Kantoor Kolos
“Media en advocaten hebben bepaalde idealen en streefdoelen gemeen, zoals onafhankelijkheid, de bereidheid om misbruik en schending van rechten aan te klagen, het recht op informatie en bescherming van de fundamentele vrijheden. Om die reden en om kwaliteitsvolle journalistiek over recht, justitie en rechtbankverslaggeving aan te moedigen reiken we als Advocaat.be om de drie jaar een persprijs uit.”
Peter Callens - voorzitter Advocaat.be

Voor de Persprijs 2023 waren er in totaal 22 inzendingen. Een vijfkoppige jury heeft de inzendingen tegen het licht gehouden: Linda De Win (voormalig VRT-journalist), prof. dr. Catherine Van de Heyning (UA en substituut-procureur des konings in Antwerpen), mr. Claire Buggenhoudt (advocaat verbonden aan de balie Antwerpen), Pol Deltour (nationaal secretaris beroepsvereniging van journalisten VVJ-AVBB) en juryvoorzitter Sofie Demeyer (woordvoerder Advocaat.be).

Laatste persberichten

29/01/24

Florian Pollefeyt wint prestigieuze scriptieprijs

Florian Pollefeyt, afgestudeerd aan de KU Leuven met eersteklas onderscheiding voor zowel zijn bachelor- als masterdiploma, heeft de scriptieprijs 2023 van Advocaat.be in de wacht gesleept. Zijn uitzonderlijke prestaties en toewijding aan juridisch onderzoek zijn beloond met een bedrag van 2.500 euro.

Meer lezen
29/01/24

Antwerpse advocaat wint de juryprijs in de fotowedstrijd van Advocaat.be

In een indrukwekkende overwinning heeft advocaat An Scheers, verbonden aan de balie Antwerpen, de felbegeerde juryprijs gewonnen in de fotowedstrijd van Advocaat.be. De fotoreeks getiteld "Door de lens van een jeugdadvocaat" overtuigde de jury met haar unieke perspectief en diepgaande verhaal, waarmee mr. Scheers de prijs in de wacht sleepte.

Meer lezen
Hand reikend op de brug der verbinding
29/01/24

Gentse advocaat triomfeert in fotowedstrijd van Advocaat.be

Met haar indrukwekkende foto, waarop een advocaat in toga te zien is op de iconische brug in Rotterdam, heeft Maud Decavel op overtuigende wijze het thema "Advocaat in de stad" belichaamd. Met die foto wint ze dan ook de publieksprijs in de fotowedstrijd van Advocaat.be.

Meer lezen