Ga verder naar de inhoud
14/07/22

Vertrouwelijk overleg tussen cliënt en advocaat is en blijft privé, bevestigt het College van Procureurs-generaal

Het College van Procureurs-generaal heeft in een omzendbrief verduidelijkt dat het strikt verboden is voor een politieambtenaar om het vertrouwelijk overleg tussen advocaat en cliënt op het politiekantoor af te luisteren, op te nemen of op andere wijze kennis te nemen van deze communicatie.

De richtlijn komt er naar aanleiding van een voorval in de politiezone Erpe-Mere / Lede in mei 2021. Toen kwam aan het licht dat vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten permanent werden gefilmd en dat de politieambtenaar deze gesprekken ook kon afluisteren. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden reageerden daarop verontwaardigd. Advocaat.be, ook bekend als de Orde van Vlaamse Balies, beklemtoonde eveneens dat dergelijke afluisterpraktijken een onaanvaardbare schending uitmaakten van de Salduzwet en de rechten van de verdediging, eiste een onderzoek naar de feiten en diende een klacht in bij het Comité P.

In het verlengde van een rapport van het Controleorgaan op de politionele informatie (COC), benadrukt het College van Procureurs-generaal nu dus dat het afluisteren en filmen van het vertrouwelijk gesprek strijdig met de wet is. De enige uitzondering waarbij visueel toezicht kan worden gehouden is met het oog op het waarborgen van de veiligheid. Dit moet echter geval per geval worden bekeken afgetoetst worden bij de advocaat, die hiervoor toestemming zullen moeten. Structureel toezicht is bijgevolg niet toegestaan.

Bestuurder Erik Schellingen
Bestuurder Erik Schellingen - De Klikfabrik

Advocaat.be reageert tevreden op deze richtlijn. “Het vertrouwelijk overleg tussen advocaat en cliënt op een politiekantoor is heilig”, zegt bestuurder Erik Schellingen. “We zijn blij dat het openbaar ministerie ons standpunt bijtreedt”. Advocaat.be blijft evenwel pleiten voor waakzaamheid. “Het rapport van het COC toont aan dat dit geen alleenstaand geval was en dat het vertrouwelijk overleg in heel wat politiekantoren standaard wordt gefilmd. Men zal er daarom moeten op toezien dat de audiovisuele apparatuur die in vele lokalen hangt, daadwerkelijk wordt uitgeschakeld bij het vertrouwelijk gesprek en dat de advocaat en de cliënt hiervan verwittigd worden.”

Laatste persberichten

Gevangenis binnen
27/03/25

Bezoek gevangenissen onthult schrijnende omstandigheden en structurele problemen

De aanhoudende crisis in de Belgische gevangenissen leidt opnieuw tot onrust bij het gevangenispersoneel. Vakbonden klagen over structurele problemen zoals overbezetting, onveilige werkomstandigheden en een chronisch tekort aan middelen en personeel. Tijdens een nationale actie stelden stafhouders bij recente visitaties vast dat de rechten en waardigheid van gedetineerden onder druk staan, Advocaat.be bundelt en benadrukt deze bevindingen.

Meer lezen
26/03/25

Tevredenheid over advocaten scoort hoog

De overgrote meerderheid van de Vlamingen die al een advocaat nodig had, is tevreden over de geleverde dienstverlening. Dat blijkt uit een onderzoek door iVOX. Advocaten krijgen gemiddeld een score van 7,3 op 10 voor privézaken en 7,6 op 10 voor professionele dossiers – een duidelijke ‘onderscheiding’. Toch zien cliënten nog ruimte voor verbetering, vooral op het vlak van transparantie over kosten en communicatie.

Meer lezen
24/03/25

Klas voor de rechtbank: leerlingen pleiten eigen rechtszaak

Op maandag 24 maart 2025 kregen de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar van basisschool De Esdoorn uit Hombeek een unieke kans om de werking van justitie van dichtbij te ervaren. Tijdens een educatief rollenspel in de rechtbank van Mechelen namen ze de rol van rechter, advocaat, beklaagde en aanklager op zich. Dit maakt deel uit van het project Advocaat op School, dat kinderen op een interactieve manier laat kennismaken met de werking van de rechtstaat en de cruciale rol die een advocaat daarin speelt.

Meer lezen