Vertrouwelijk overleg tussen cliënt en advocaat is en blijft privé, bevestigt het College van Procureurs-generaal
Het College van Procureurs-generaal heeft in een omzendbrief verduidelijkt dat het strikt verboden is voor een politieambtenaar om het vertrouwelijk overleg tussen advocaat en cliënt op het politiekantoor af te luisteren, op te nemen of op andere wijze kennis te nemen van deze communicatie.
De richtlijn komt er naar aanleiding van een voorval in de politiezone Erpe-Mere / Lede in mei 2021. Toen kwam aan het licht dat vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en cliënten permanent werden gefilmd en dat de politieambtenaar deze gesprekken ook kon afluisteren. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden reageerden daarop verontwaardigd. Advocaat.be, ook bekend als de Orde van Vlaamse Balies, beklemtoonde eveneens dat dergelijke afluisterpraktijken een onaanvaardbare schending uitmaakten van de Salduzwet en de rechten van de verdediging, eiste een onderzoek naar de feiten en diende een klacht in bij het Comité P.
In het verlengde van een rapport van het Controleorgaan op de politionele informatie (COC), benadrukt het College van Procureurs-generaal nu dus dat het afluisteren en filmen van het vertrouwelijk gesprek strijdig met de wet is. De enige uitzondering waarbij visueel toezicht kan worden gehouden is met het oog op het waarborgen van de veiligheid. Dit moet echter geval per geval worden bekeken afgetoetst worden bij de advocaat, die hiervoor toestemming zullen moeten. Structureel toezicht is bijgevolg niet toegestaan.
Advocaat.be reageert tevreden op deze richtlijn. “Het vertrouwelijk overleg tussen advocaat en cliënt op een politiekantoor is heilig”, zegt bestuurder Erik Schellingen. “We zijn blij dat het openbaar ministerie ons standpunt bijtreedt”. Advocaat.be blijft evenwel pleiten voor waakzaamheid. “Het rapport van het COC toont aan dat dit geen alleenstaand geval was en dat het vertrouwelijk overleg in heel wat politiekantoren standaard wordt gefilmd. Men zal er daarom moeten op toezien dat de audiovisuele apparatuur die in vele lokalen hangt, daadwerkelijk wordt uitgeschakeld bij het vertrouwelijk gesprek en dat de advocaat en de cliënt hiervan verwittigd worden.”
Laatste persberichten
Advocaat.be reageert bezorgd over voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering
Advocaat.be uit haar bezorgdheid over het voorgestelde wetsontwerp rond bewindvoering, zoals voorgesteld door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Dit wetsontwerp wil een kleine groep van nalatige, buitensporige en frauduleuze bewindvoerders aanpakken. En hoewel advocaat.be de intentie achter het wetsontwerp begrijpt om misbruiken en wantoestanden aan te pakken, zijn er enkele bezwaren.
Overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen
Het College van Toezicht van de Vlaamse advocatuur heeft zijn derde verslag gepubliceerd. Dat geeft een overzicht van de tuchtprocedures tegen advocaten in Vlaanderen (inclusief Brussel-Nederlands) in het gerechtelijk jaar dat loopt van 1 september 2021 tot 31 augustus 2022.
Advocaat.be steunt de boodschap van de familie Van Espen
Advocaat.be looft het genuanceerde en positieve karakter van de brief van de familie Van Espen eind april aan de Kamercommissie Justitie. Advocaat.be zal op 4 juli in de hoorzitting van de Kamercommissie uiteenzetten dat we de boodschap van de familie Van Espen onder meer ondersteunen via onze inspanningen bij de oprichting en uitrol van de zorgcentra na seksueel geweld.