Waarom advocaten vaak niet reageren op vragen van de pers
Recente berichtgeving geeft aan dat advocaten vaak niet inhoudelijk reageren op vragen van journalisten over hun cliënten. Dit vraagt om een toelichting, omdat er misverstanden kunnen ontstaan over de rol en plichten van advocaten.
Advocaten zijn gebonden aan strikte regels die ervoor zorgen dat de rechten van iedereen worden beschermd, in het bijzonder die van hun cliënten. Dat is fundamenteel voor de rechtstaat. Een van de belangrijkste regels is het beroepsgeheim. Dit betekent dat een advocaat niets mag delen over zijn of haar cliënt, ook niet met de pers, tenzij dat belangrijk is voor de verdediging van de belangen van die cliënt - en dan nog enkel in die mate. Dit geheim is er om ervoor te zorgen dat een cliënt altijd eerlijk en open kan zijn tegen zijn advocaat, zonder angst dat die informatie naar buiten komt.
Het beroepsgeheim is niet zomaar een regel; het is een hoeksteen van onze rechtstaat. Het waarborgt dat iedereen vrij en zonder angst met een advocaat kan spreken, wat essentieel is voor een eerlijk proces
Overtredingen op het beroepsgeheim kunnen zowel strafrechtelijk als tuchtrechtelijk vervolgd worden. Zij kunnen leiden tot schrapping van de advocaat die zich eraan bezondigt. Artikel 156.7 van de Codex Deontologie van de Advocatuur bepaalt voorts dat een advocaat bij elke communicatie het vermoeden van onschuld, de rechten van verdediging, het recht op bescherming van het privéleven en de waardigheid van alle betrokkenen moet respecteren. Bovendien verplicht artikel 156.8 advocaten om publicaties waarin zij of hun cliënten worden genoemd, vooraf goed te keuren, tenzij de omstandigheden dit onmogelijk maken.
Omdat advocaten zich aan deze regels moeten houden, kunnen ze vaak niet reageren op vragen over hun cliënten of over een dossier. Zelfs een simpele bevestiging of ontkenning kan al in strijd zijn met het beroepsgeheim. Dit betekent niet dat een advocaat of diens cliënt iets te verbergen heeft. Het gaat erom dat de advocaat de vertrouwensrelatie met zijn cliënt en de regels van de rechtstaat respecteert. Anders uitgedrukt, een advocaat verbergt zich niet achter het beroepsgeheim, maar hij of zij is verplicht het na te leven.
Wij doen een oproep aan de media om de rol van advocaten en het belang van het beroepsgeheim uit te leggen aan het publiek. Het feit dat een advocaat geen commentaar geeft, betekent niet dat er iets te verbergen is, laat staan dat het een soort schuldbekentenis zou zijn, maar dat de advocaat zich houdt aan de regels die de fundamenten van onze rechtstaat beschermen
Laatste persberichten
Sterke democratieën hebben baat bij een volledig juridisch perspectief op mensenrechten en migratie
Rechtshulp is er al: Advocaat.be benadrukt bestaande juridische bijstand
Naar aanleiding van de lancering van de app "Advocaat van wacht", ontwikkeld door strafpleiter Kristof Lauwens en zijn broer Bram, wijst Advocaat.be op het reeds bestaande systeem van juridische eerstelijnsbijstand dat via de balies in heel België georganiseerd wordt. Advocaat.be blijft zich inzetten om de toegankelijkheid van onafhankelijk juridisch advies nog verder te versterken.
Historisch verdrag beschermt het beroep van advocaat op Europees niveau
Vandaag heeft de Raad van Europa in Luxemburg een historische stap gezet: het allereerste bindende internationale verdrag ter bescherming van advocaten werd ondertekend.