Ga verder naar de inhoud

Hoe schrijf ik mij in aan de balie?

Starten als advocaat betekent een stagemeester en stageplaats zoeken, de eed afleggen en ingeschreven worden op de lijst van de stagiairs. Tijdens jouw stage ben je al advocaat, maar je wordt 3 jaar onder de vleugels genomen door een stagemeester (patroon). Hij begeleidt jou en maakt je wegwijs in de wereld van de advocatuur.

Eed afleggen

De plechtige eedaflegging voor het hof van beroep vindt plaats aan het begin van het gerechtelijk jaar. Om te worden toegelaten moet je eerst uw originele diploma en een attest van nationaliteit neerleggen op de griffie van het hof van beroep van het arrondissement waartoe jouw balie behoort. Kan je niet aanwezig zijn op de plechtige eedaflegging, dan kan je ook op bepaalde tijdstippen later in het jaar de eed afleggen.

Meer informatie over de eedaflegging? Neem contact op met het secretariaat van jouw balie.

Online inschrijven aan de balie

Na de eedaflegging ben je nog geen advocaat en mag je de toga nog niet dragen. Je moet je eerst inschrijven op de lijst van de advocaten-stagiairs.

Zodra de raad van de Orde van jouw balie jouw inschrijving goedkeurt, verschijn je op de lijst van stagiairs. Je bent vanaf dan volwaardig advocaat en mag een toga dragen en pleiten voor de rechtbank. Je volgt nog wel drie jaar stage bij jouw stagemeester. Die maakt je wegwijs in de gebruiken en regels van het beroep.

Voor jouw online inschrijving hebt je een eID of elektronische vreemdelingenkaart en een kaartlezer nodig.

Stageplaats vinden

Wil je als advocaat starten, dan moet je eerst en vooral een stageplaats en stagemeester vinden. Zoek in de beschikbare stageplaatsen of plaats een eigen profiel online zodat potentiële stagemeesters jou vinden.

We geven je nog enkele tips:

  1. Pols gerust bij verschillende kantoren. Vrij solliciteren is gebruikelijk binnen de advocatuur.
  2. Vergelijk en zoek contact met jonge advocaten die hun eerste ervaringen met jou kunnen delen.
  3. Ga na of de stagemeester een algemene praktijk heeft of zich toelegt op bepaalde materies. Welke rechtsdomeinen beoefent hij? Welk type cliënten heeft hij?
  4. Bespreek met de stagemeester hoe hij de opleiding invult: wat zullen jouw verantwoordelijkheden zijn en hoe zal hij je begeleiden? Sluit samen een stageovereenkomst af waarin al die zaken worden vastgelegd.

Download ons model voor de stageovereenkomst.