Ga verder naar de inhoud
Nieuwe woning

Ik heb problemen met mijn huurder, wat nu?

Het loopt niet altijd zoals het moet als je verhuurt, wat vaak (onnodige) stress brengt. Conflicten tussen met een verhuurder gebeuren helaas vaker dan je zou denken. Vaak gaat dat ook gepaard met een heleboel (juridische) vragen.

Vaak gestelde vragen zijn:

  • Kan ik de huurovereenkomst vroegtijdig stopzetten als mijn huurder het te bont maakt?
  • Kan ik een schadevergoeding krijgen voor schade die hij heeft aangericht in mijn woning?
  • Mag ik de huurprijs verhogen?
  • Mag ik mijn huurder uit huis zetten?
  • Wat kan ik doen als mijn huurder(s) niet betaalt?
  • Kan ik beslag laten leggen op de huisraad bij wanbetaling?

Heel wat problemen kan je al voorkomen met een duidelijke en uitgebreide huurovereenkomst, aangepast aan het specifieke huurregime dat van toepassing is. Zo heb je een helder overzicht van de rechten en plichten waarop je als verhuurder kan terugvallen.

Als je huurder die verplichtingen dan niet nakomt, heb je uiteraard het recht om hem in gebreke te stellen. Dat kan eventueel leiden tot een eenzijdige uithuiszetting.

Heb ik een advocaat nodig?

Al bij het opstellen van de huurovereenkomst kan een advocaat een nuttige rol spelen. Die kan het contract nalezen, jou begeleiden bij de plaatsbeschrijving, enzoverder. Zo kom je later niet voor onverwachte en ongewenste verrassingen te staan.

Advocaten zijn er trouwens ook niet alleen om jou voor de rechter bij te staan, maar kan je ook helpen om problemen te voorkomen of op een alternatieve manier op te lossen. Die kan je in elke fase van je huurprobleem van dienst zijn. Bovendien beschik je met een duidelijk advies van een advocaat vaak al over een extra drukkingsmiddel om jouw rechten af te dwingen.

Wanneer een probleem escaleert en je het wil brengen voor de vrederechter, twijfel er dan zeker niet om een advocaat onder de arm te nemen. Die ontzorgt je door zijn specifieke kennis en ervaring en begeleidt je naar de beste en meest efficiënte oplossing.

Deel dit artikel

Deel dit artikel

Zoek een advocaat

Niet zeker over uw situatie en u wil een advocaat in de buurt zoeken?